przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Ciasto biszkoptowe z jabłkami

Ciasto biszkoptowe z jabłkami-miniTo bardzo prosty przepis, w sam raz na dni kiedy chcemy upiec coś pysznego i mało skomplikowanego. W przepisie* brakowało informacji jakich jabłek użyć, ale według mnie najlepsze do wszystkich wypieków są kwaśne odmiany jabłoni - np. szara reneta czy antonówka. Ciasto jest lekkie, niezbyt słodkie, z delikatną kwaskową nutą.

- 4 jajka
- 3 średniej wielkości jabłka (ok. 3/4 kg) np. szara reneta
- 120 g cukru
- 120 g mąki
- opakowanie cukru waniliowego
- masło do wysmarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy
- cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu

Jajka myjemy, oddzielamy starannie żółtka od białek. Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy na plasterki grubości ok. 0,5 cm. Formę do pieczenia smarujemy masłem lub innym tłuszczem, wysypujemy bułką tartą (można użyć też np. pokruszonych herbatników). Układamy jabłka na dnie - kładziemy jedną lub dwie warstwy. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Do białek dodajemy żółtka, mąkę, cukier waniliowy. Delikatnie, ale starannie mieszamy. Ciastem zalewamy jabłka. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu, oprószamy wierzch ciasta cukrem pudrem.

*Przepis pochodzi z książki “Rok w kuchni. Jesień/zima”, Warszawa 2008.



Komentarze

Komentarz od: polifoniczna
Data: 08/02/2010, 19:53

uwielbiam wszelakie ciasta z jabłkami.
to także dodaję do swojej listy przepisów.


Komentarz od: pizzożerca
Data: 15/04/2010, 09:05

W tego typu ciastach ważne jest by jabłko było lekko kwaskowate, dlatego wymieniona szara reneta jest wprost idealna:)


Komentarz od: Grażka
Data: 20/02/2012, 08:49

Wspaniały przepis–bardzo szybki!!Dla niespodziewanych gości–cudo!!!


Komentarz od: Grażka
Data: 29/12/2012, 19:20

Polecam-super leciutkie ciasto!!!!!


Twój komentarz