przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Cukier waniliowy

Cukier waniliowy-miniPora raz na zawsze zapomnieć o czymś takim jak cukier waniliowy (a właściwie: wanilinowy) z torebki. Magda Gessler napisała o nim, że według niej jest szkodliwy. A ja piszę – zawsze jeden sztucznie otrzymywany składnik mniej. Zatem zapominamy jak najszybciej i robimy swój – cukier waniliowy domowej roboty. Zajmie nam to dwie minuty.

Bierzemy:
- cukier
- laski wanilii
- słoik lub puszkę, którą można szczelnie zamknąć

Jeśli chodzi o sposób wykonania i rodzaj użytego cukru są przynajmniej dwie szkoły. Przeczytajcie:

Ewa Aszkiewicz, Kuchnia polska. Wielka księga sprawdzonych przepisów, Poznań, s. 26:

Doskonały cukier waniliowy można przygotować samemu: w słoiku z drobnym cukrem zanurzamy pokrojoną na niewielkie cząstki laski wanilii, słoik szczelnie zamykamy i trzymamy w ciemnym miejscu. Już po dwóch dniach uzyskamy aromatyczny cukier, doskonały dodatek do ciast, kremów, lodów, bitej śmietany itp., a także do posypania upieczonych ciast i ciasteczek.

Magda Gessler, Kuchnia. Moja pasja, Warszawa 2005, s. 224:

Laski wanilii przechowujemy w słoiku z cukrem pudrem. Laski nacinamy, oczyszczamy z pestek. Cukier w naturalny sposób aromatyzuje się i mamy wtedy prawdziwy cukier waniliowy, nie wanilinowy, który moim zdaniem jest szkodliwy.



Twój komentarz