przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Drożdżowe ślimaczki z cynamonem

Drożdżowe ślimaczki z cynamonem-miniTo była miłość od pierwszego wejrzenia. Kiedy zobaczyłam te ślimaczki na jednym z odwiedzanych przede mnie blogów od razu zapragnęłam je upiec. Jest to niezwykle proste, ale jak zwykle przy robieniu ciasta na bazie drożdży, trzeba zarezerwować sobie nieco czasu. Potem jednak czeka nagroda – zapach cynamonu roznoszący się po całym domu i mięciutkie, lekkie, pyszne i piękne domowe cynamonowe drożdżówki.

Składniki:
– 500g mąki pszennej
– 4-5 dag drożdży
– 1 szklanka letniego mleka
– 80g cukru
– 100g płynnego masła
– szczypta soli
– cukier puder do posypania (opcjonalnie)

na nadzienie:
– 2 łyżki stopionego masła
– 8 łyżek brązowego cukru Demerara
– 1 łyżka cynamonu

Rozkruszcie drożdże do miseczki, zalejcie letnim mlekiem, dodajcie szczyptę cukru i szczyptę mąki. Mieszajcie aż do rozpuszczenia drożdży i odstawcie do wyrośnięcia. W tym czasie przesiejcie mąkę do miski, dodajcie cukier, sól i drożdże kiedy urosną. Na koniec wlejcie masło i zagniatajcie tak długo, aż ciasto będzie sprężyste i na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawcie na 20-30 minut.

Wymieszajcie brązowy cukier z cynamonem, rozwałkujcie ciasto na prostokąt, posmarujcie stopionym masłem, i posypcie cukrowo-cynamonową mieszanką. Następnie zrolujcie wzdłuż dłuższego brzegu i pokrójcie na roladki o grubości około 1,5 centymetra. Ułóżcie je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawcie w ciepłe miejsce na pół godziny. Pieczcie 20-25 minut w 200 stopniach. Gdy nieco ostygną posypcie cukrem pudrem.



Komentarze

Komentarz od: nougatine83
Data: 11/11/2007, 13:24

Ależ tu pięknie u Ciebie! Teraz muszę zniknąć na 2 godzinki, ale jak tylko przyjdę to natychmiast dodaję Cię do zakładek na moim blogu i dokładnie przestudiuję zawartość Twojej strony. Pozdrawiam serdecznie :*


Komentarz od: nougatine83
Data: 11/11/2007, 13:25

No i zapomniałam z tego wrażenia zachwycić sie ślimaczkami 🙂 Bardzo się cieszę, że tak ładnie wyszły!


Komentarz od: Zuzia
Data: 13/12/2007, 12:44

MMM… wyglądają smakowicie napiszę więcej jak przepis wypróbuję 😉


Komentarz od: kates
Data: 14/02/2008, 17:47

Bardzo ładna stronka, znalazłam ją szukając przepisów do układanych przeze mnie diet. A ślimaczki na pewno upiekę pray najbliższej okazji, wyglądają pysznie 😉


Komentarz od: miss-maple
Data: 10/07/2008, 21:28

Ślimaczki są absolutnym hitem:D ostatnio mnie i mojego chłopaka wzięło coś na gotowanie i dziś naszym łupem padł ten przepis, nie wyszły może tak pięknie jak na zdjęciu ale przepysznie! świetny blog:)


Komentarz od: rondelek.pl
Data: 10/07/2008, 21:32

Tak, są pyszne i cieszę się, że się Wam udały. I dziękuję za komplement 🙂


Komentarz od: Weronika.
Data: 03/11/2011, 16:58

M.. ja jeszcze dodałam szczypte przyprawy po piernika..


Komentarz od: monia
Data: 19/02/2012, 16:38

A DLACZEGO MI WYSZŁY TWARDE JAK SUCHARKI?


Komentarz od: Mika
Data: 30/05/2012, 22:09

Właśnie upiekłam te pyszności. Mięciutkie, puszyste i cudownie wyrośnięte. Dziękuje za przepis i pozdrawiam


Twój komentarz