przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką-miniSłyszałam o osobach, które jedzą ciasto drożdżowe tylko dla kruszonki. Ja do nich nie należę, ale przyznaję – bez słodkich grudek rozsypanych na wierzchu ciasta to nie byłoby już to.
Jabłka pod kruszonką to alternatywa dla szarlotki – kiedy nie mamy czasu lub ochoty na pieczenie tradycyjnego ciasta. Zapieczone owoce można podać ze śmietanką, z lodami śmietankowymi lub waniliowymi albo z jogurtem naturalnym.

Składniki na 4 porcje:
– 4 duże kwaśne jabłka
– 70 g schłodzonego masła + 1 łyżka do wysmarowania ramekinów
– 70 g brązowego cukru Demerara + 4 łyżeczki do posypania jabłek
– 140 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Ramekiny (albo jedno większe naczynie do zapiekania) smarujemy masłem. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na niewielkie cząstki, które układamy na dnie ramekinów. Każdą porcję owoców posypujemy łyżeczką cukru i 1/4 łyżeczki cynamonu.
Schłodzone masło rozcieramy palcami z mąką i cukrem. Posypujemy jabłka tak przygotowaną kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20-30 minut, aż wierzch deseru będzie rumiany. Podajemy na ciepło ze śmietanką, z lodami albo z jogurtem.



Komentarze

Komentarz od: Aga
Data: 22/09/2009, 20:22

Bardzo ciekawy przepis. Do tego na górę odrobina bitej śmietany i będzie jeszcze lepsze!

Mój blog
http://www.aspoleczna.pl


Komentarz od: ash
Data: 28/10/2009, 12:42

Ta potrawa pochodzi z wysp brytyjskich i nosi nazwę apple crumble


Komentarz od: iva11
Data: 15/01/2011, 19:17

polecam, dla leni wspaniały deser, z dodatkiem lodów i bitej smietany
pychotka


Komentarz od: aguszka
Data: 28/03/2011, 08:06

polecam dodać płatków migdałowych i otręby pszenne bedzie jeszcze lepsze


Twój komentarz