przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Jeżynowy pudding a’la crumble

Jeżynowy pudding a’la crumble-miniCiemny owocowy mus przykryty słodką kołderką kruszonki. W trakcie pieczenia słodkie maślane, nieziemsko pachnące grudki wtapiają się w bulgoczącą owocową masę.

Słodki – kwaśny – słodki.

Składniki:

– 250 g jeżyn
– 2 garście jagód
– 75 g schłodzonego masła
– ok. 2 łyżek mąki pszennej
– ok. 2 łyżek cukru
– 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Formę do tarty wysmarujcie masłem i wysypcie na nie jarzyny i jagody. Wymieszajcie 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej z 1,5 łyżki cukru i posypcie równomiernie owoce. Teraz przygotujcie kruszonkę. Posiekajcie masło i przełóżcie do miseczki. Dodajcie mąkę i cukier – mniej więcej po 2 łyżki – i zagniatajcie palcami do uzyskania grudek. W razie potrzeby dodajcie cukru i mąki. Kiedy wasza kruszonka jest gotowa posypcie nią owoce i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. na mniej więcej 30 minut.

Wyśmienite na ciepło, wymarzone z kulką waniliowych lodów.



Komentarze

Komentarz od: ann
Data: 10/10/2007, 16:27

wyglada wyśmienicie!


Komentarz od: tom1960
Data: 10/10/2007, 20:05

Najlepsze z lodami


Komentarz od: ola :)
Data: 11/02/2009, 20:53

juz jak tylko czytam ten opis to juz czuje ze slinianki produkuja wiecej sliny:D mmm pyyycha sproboje zrobic wkrotce:D a i cudna strona 🙂


Komentarz od: Magda
Data: 11/02/2009, 21:58

Olu, dziękuję pięknie:)
I życzę smacznego!


Twój komentarz