przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Korzenne brzoskwinie Nigelli Lawson

Korzenne brzoskwinie-miniPrzepis na te brzoskwinie zobaczyłam w świątecznym programie Nigelli Lawson i od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Jest bardzo prosty, nie wymaga wiele czasu, należy jednak pamiętać, by brzoskwinie przygotować odpowiednio wcześniej. Wprawdzie według oryginalnego przepisu podaje się je od razu po przyrządzeniu, ale moim zdaniem potrzebują kilku dni, by nabrać głębokiego, korzennego słodko-ostrego aromatu, wtedy są najlepsze. Świetnie sprawdzą się podczas Świąt Bożego Narodzenia, ale i na każdą inną okazję, jeśli podajemy pieczoną szynkę na ciepło lub zimno albo sery.

Składniki:
– 2 puszki połówek brzoskwiń w syropie (po 400 g każda)
– 1 łyżka octu ryżowego albo białego octu winnego
– 2 kawałki kory cynamonowej
– 4 cm kłącza imbiru, obranego i pokrojonego na cienkie plasterki
– 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
– 1/2 łyżeczki soli morskiej w kryształkach albo 1/4 łyżeczki zwykłej soli
– 1/4 łyżeczki całych ziarenek czarnego pieprzu
– 3 goździki (ja dałam ich podwójną porcję)

Brzoskwinie wraz z syropem przekładamy do rondelka. Dodajemy ocet, cynamon, imbir, chili, sól, pieprz i goździki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez minutę, a następnie zdejmujemy rondelek z ognia. Jeszcze ciepłe przekładamy do słoika, zakręcamy i odstawiamy na kilka dni w chłodne miejsce. Podajemy na ciepło do szynki na gorąco, a do zimnej szynki serwujemy ostudzone brzoskwinie.



Komentarze

Komentarz od: gosiaa99
Data: 20/12/2009, 14:40

Oj mam bardzo podobne w domku 🙂


Komentarz od: hubert
Data: 22/05/2010, 16:20

ale pyszne 🙂


Twój komentarz