przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Kulki z macy

Kulki z macy-miniMałe jest piękne. Ale można zjeść go dużo. Kulki z macy to kolejny, zrealizowany przeze mnie przepis Nigelli Lawson pochodzący z książki Nigella gryzie. Radość przygotowywania potraw z repertuaru Nigelli to przede wszystkim pewność, że się udadzą.

Kulki z macy Nigella dodała do rosołu. Ja postanowiłam najpierw zjeść je z inną zupą (niezłe), później jednak wypróbowałam wersję deserową – kulki polane syropem klonowym. Boskie!

I jest w nich coś radosnego. Toczenie małych kulek, zapach masła i rozdrobnionej macy. Piękne i uspokajające. I z obietnicą małej, interesującej uczty.

Składniki i sposób przygotowania:

– 1 jajko
– 30 g roztopionego masła
– 3 łyżki wody
– 100 g pokruszonej macy
– szczypta soli i pieprzu

Najpierw zajmiemy się macą, chyba że dostaniecie już rozdrobnioną. Ja kupiłam zwykłą, w postaci „kromek”, które zmiksowałam w blenderze. Potem ubijamy jajko (najlepiej ręczną trzepaczką; nie warto wyjmować miksera dla tak niewielkiej ilości składników, zresztą ten przepis tego nie wymaga), dodajemy masło, i ciągle ubijając, wodę, macę i przyprawy. Jeżeli masa wydaje się mało plastyczna, można dodać więcej wody. Wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę (można zostawić na noc), a następnie nabieramy niewielkie porcje i toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i na niewielkim ogniu gotujemy kilka minut. Będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.

Porcja na około 20 sztuk.

Uwagi:

Nigella podała czas gotowania kulek równy 40 minut. Wydaje mi się, że to pomyłka. Kulki już po chwili wypływają na wierzch, a po około 4 minutach są gotowe.

Przygotowując spis składników i sposób wykonania bazowałam na przepisie z książki Nigelli Lawson (Nigella Lawson, Nigella gryzie, Warszawa 2006, s. 40-41).



Twój komentarz