przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Lekka kolacja z camembertem

Sałata lodowa z camembertem 1-miniOrzeźwiająca sałata na lekką kolację. Odrobina przepychu na talerzu i bogactwo kolorów, poprawiających nastrój. Ciekawe połączenie smaków – słodycz rodzynek, podkreślona orzeźwiającym octem balsamicznym, z ostrą cebulą, którą łagodzimy obtaczając ją w cukrze. Całość podkreśla soczystość pomidora. To ważne – pomidor musi być najwyższej jakości. Jeśli chcemy kupić bladego, bezzapachowego pomidora bez smaku możemy od razu sobie darować. Wtedy lepiej pomidora zastąpić pomarańczą (wtedy warto dodać szczyptę chili w proszku). Na koniec delikatny akcent z sera camembert z piękną białą skórką.

Sałata lodowa z camembertem 2-mini
Sałata lodowa z camembertem

Porcja dla 2-3 osób:

- 1/2 sałaty lodowej
- ok. 2 łyżek rodzynek
- pomidory (mogą być cherry)
- 1/2 krążka sera pleśniowego typu camembert
- czerwona cebula
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
- sól
- cukier
- szczypta cynamonu

Rodzynki moczymy w balsamico. Cebulę kroimy na krążki i posypujemy niewielką ilością cukru. Odstawiamy.
Sałatę kroimy, kładziemy na półmisek. Pomidora kroimy w
ósemki (cherry na połówki) i układamy na sałacie, oprószamy solą, na to wysypujemy cebulę i odcedzone rodzynki. Posypujemy szczyptą cynamonu. Balsamico (ten
sam, w którym moczyły się rodzynki) łączymy z musztardą i polewamy
sałatę. Na wierzchu układamy pokrojony w niewielkie paski ser camembert.



Twój komentarz