przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Magdy Gessler sałata – Krakowiacy i górale w innej wersji

Sałata Krakowiacy i górale-miniPomysł na tę sałatę zrodził się podczas przeglądania książki Magdy Gessler „Kuchnia moja pasja”. W zasadzie jest to wariacja na temat jednego z przepisów autorki.

Krakowiacy i górale w oryginale to rzymska sałata z pomidorami, fasolką szparagową, ogórkiem świeżym i kiszonym, ziemniakiem, cebulką, koprem, podana z grzankami z oscypkiem.

Ja zmieniłam rodzaj sałaty, zrezygnowałam z kilku składników, także z grzanek. Moja sałata jest oszczędna w formie, ale warto jej spróbować. Tak jak oryginału według Magdy Gessler.

– sałata karbowana
– ogórki kiszone
– oscypek
– cebula
– olej słonecznikowy
– sok z ogórków kiszonych
– sól
– pieprz
– dwie szczypty cukru

Sałatę porwijcie na kawałki, ułóżcie na talerzu. Rozsypcie na niej cebulkę i ogórki kiszone pokrojone w kostkę, ser zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach i dodajcie do reszty składników. Na koniec przygotujcie smakowity sos – połączcie olej z sokiem z ogórków kiszonych (proporcja to 1/3 oleju słonecznikowego na 1/2 soku z ogórków kiszonych*), doprawcie solą, pieprzem i cukrem. Polejcie sałatę i delektujcie się słono-kwaśno-słodkim połączeniem.

* Proporcja wg Magdy Gessler, zob. Magda Gessler, Kuchnia moja pasja, Warszawa 2005, s. 13.



Komentarze

Komentarz od: andrzejek
Data: 02/06/2008, 15:29

Kurcze jaka to karbowana sałata? Nie ma u mnie w sklepie takiej :/

Sam lubię sałatkę letnią. Przepis w Claudii znalazłem.

# 250 g makaronu świderki
# 100 g czarnych oliwek
# 100 g suszonych pomidorów (w oliwie)
# 2 dymki
# 4 łyżki oliwy
# łyżka musztardy
# 3 łyżki soku z cytryny
# duża szczypta suszonego oregano
# listki bazylii

jak wymieszać i dodawać składniki znajdziesz w przepisie online
http://www.kobieta.pl/gotowanie/ksiazka-kucharska/salatki/zobacz/back/59/artykul/salatka-


Komentarz od: rondelek.pl
Data: 02/06/2008, 15:36

Sałata karbowana jest powszechnie dostępna, ale jeśli akurat w Pana sklepie takiej nie ma, można użyć innej. Każda się nadaje, z tym że taka najzwyklejsza – masłowa szybko więdnie.
Dziękuję za przepis i pozdrawiam!


Komentarz od: andrzejek
Data: 03/06/2008, 10:38

Dziękuję za odpowiedź, użyłem sałaty pekińskiej, bardzo dobrze pasowała :)) pycha!!!

nie ma za co 🙂


Twój komentarz