przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Makowiec drożdżowy mojej cioci

Makowiec-miniSiostra mojej mamy w zeszłoroczne Święta Bożego Narodzenia uraczyła nas makowcem. W tym roku też go piecze, a ja (i z pewnością nie tylko ja) nie mogę się doczekać.
Poniżej wklejam przepis, który od niej dostałam. Pochodzi z książki, której tytułu niestety nie znam.

Na koniec tego krótkiego wstępu życzę Wam dobrych, ciepłych i rodzinnych świąt. I zachęcam do pieczenia.

Ciasto:
– 1 kg mąki
– 50 g drożdży
– 5 jajek
– 1 szklanka cukru
– 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
– 18 łyżek mleka (3/4 szklanki)
– 1 kostka margaryny
– szczypta soli

Masa makowa:
– 1 kg maku
– 200 g cukru
– 100 g margaryny
– 3 jajka
– olejek migdałowy
– 1/2 szklanki miodu
– rodzynki
– orzechy

Ciasto:

Drożdże utrzeć ze śmietaną. Margarynę roztopić, całe jajka ubić z cukrem, dodać drożdże, margarynę, mąkę, mleko, sól. Ciasto zrobić na noc i wystawić w chłodne miejsce.

Masa makowa:

Mak sparzyć i pozostawić na 12 godzin. Odcedzić na sicie, zemleć na maszynce z gęstym sitkiem, dodać żółtka ubite z cukrem, roztopioną margarynę, roztopiony miód, pianę z białek i bakalie. Na drugi dzień ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować na prostokąty o grubości 1 cm, nałożyć masę makową, zwinąć i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte makowce smarujemy jajkiem i pieczemy ok. 1 godzinę w średnio gorącym piekarniku.



Komentarze

Komentarz od: polifoniczna
Data: 01/01/2009, 12:57

wyglada tak samo jak makowiec mojej babci.
ciekawe, czy rownie dobrze smakuje;)


Komentarz od: Magda
Data: 02/01/2009, 13:15

Myślę, że na pewno 😉


Komentarz od: kurCZak:*
Data: 13/06/2009, 17:29

wygląda smakowicie tak jak makowiec mojej babci


Komentarz od: sabka
Data: 19/06/2009, 07:52

Wygląda zachęcająco, na pewno warto tego spróbować.


Komentarz od: *zomat*
Data: 08/11/2009, 11:46

Zbliżają się święta… a przepis i wygląd ciasta super…


Komentarz od: anna2000
Data: 23/12/2009, 20:41

przed chwilą upiekłam pyszny


Komentarz od: navara
Data: 12/05/2010, 21:47

Super! rewelacyjny! I strasznie dużo!!!


Komentarz od: Bogdan
Data: 13/07/2011, 20:20

Zobaczymy czy sie uda, ale sprobuje.


Komentarz od: przepisy
Data: 24/11/2011, 13:24

Prosty i bardzo dobry!


Twój komentarz