przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Morszczuk z batatami, duszoną cebulą i wędzoną papryką

Morszczuk z batatami, duszoną cebulą i wędzoną papryką-mini

Delikatne w smaku mięso białej ryby świetnie komponuje się z podduszoną cebulą, słodkimi batatami i wędzona papryką. Użyłam wersji łagodnej, którą można zastąpić ostrą. Rybę można usmażyć na niewielkiej ilości oleju albo ugotować na parze razem z batatem.

Składniki dla 2 osób:
– 4 filety z morszczuka
– cebula średniej wielkości
– 1 batat
– wędzona papryka w proszku, łagodna
– olej do smażenia
– sól
Batata obieramy, kroimy w dość grube plastry i gotujemy na parze do miękkości. Cebulę kroimy w niewielkie paski, smażymy do zeszklenia, pod koniec solimy. Zdejmujemy z patelni i smażymy na niej rybę, delikatnie doprawiając solą. Na talerzu układamy filety morszczuka, oprószamy wędzoną papryką. Następnie kładziemy cebulę. Podajemy z batatami i ziemniakami lub pieczywem.

Wędzoną paprykę Pimenton można kupić np. w tym sklepie internetowym z produktami kuchni hiszpańskiej i na aukcjach Allegro.



Komentarze

Komentarz od: szczepanskiadam
Data: 11/06/2012, 12:38

bardzo fajny przepis i orginalny


Twój komentarz