przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Pasta do chleba z wędzonej makreli

Pasta do chleba z wędzonej makreli-mini

Wypróbowałam wiele przepisów na pastę z wędzonej makreli, ale zawsze wracam do tego, który znam od dzieciństwa. Tak robiła pastę moja mama i ja też najchętniej sięgam po te właśnie składniki. Pasta jest wyrazista w smaku, intensywna i zdrowa. Znakomicie smakuje z wszystkimi rodzajami pieczywa – bagietką, razowcem czy pieczywem ryżowym.

Składniki:
- wędzona makrela
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 mała cebula
- 1-2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 0,5 łyżki majonezu
- natka pietruszki
- czarny świeżo zmielony pieprz

Makrelę obieramy ze skóry i ości, przekładamy do miseczki. Cebulę kroimy drobno w kostkę, jajko kroimy w niedużą kostkę albo ścieramy na jarzynowej tarce i dodajemy do ryby. Łączymy składniki pasty z musztardą, delikatnie rozgniatając rybę widelcem. Na koniec dodajemy posiekaną niezbyt drobno natkę pietruszki, majonez i doprawiamy czarnym pieprzem.



Komentarze

Komentarz od: ela
Data: 17/02/2011, 14:11

Wypróbowany przepis - polecam !


Twój komentarz