przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Pełnometrażowe danie obiadowe

Mięso pieczone z papryką-miniZawsze myślałam, że przygotowanie smacznego mięsa wymaga znajomości tajników kulinarnych, że jest trudne i czasochłonne. Okazuje się jednak, że można przygotować mięso w sposób, który z moich przekonań przejął tylko ostatnie – czas. Jest to jednak czas pieczenia, więc gdy tylko kupimy, umyjemy, przyprawimy i położymy na blaszce mięso, mamy wolne prawie do samego obiadu. A skoro mówię o prostocie właśnie ja – osoba, która woli raczej towarzystwo warzyw, a z mięsem ma cokolwiek wspólnego tylko czasem – to znaczy, że ten przepis jest naprawdę banalny. Każdy sobie z nim poradzi, nawet ktoś, kto doświadczenie w kuchni ma niewielkie.

Mięso pieczone z papryką:

- mięso - do wyboru - żeberka, piersi z kurczaka, nóżki czy udka kurczaka
- główka czosnku
- słodka papryka w proszku
- majeranek
- sól

Włączcie piekarnik. Mięso umyjcie i ułóżcie na blaszce albo w szklanym naczyniu żaroodpornym. Oprószcie solą - delikatnie, uważam, że lepiej dosolić później niż przesadzić już na początku. Obficie posypcie majerankiem i papryką. Ja używam słodkiej, ale jeśli lubicie ryzyko możecie dodać ostrej. Obawiam się jednak, że w ilości takiej, o jakiej piszę, użycie ostrej papryki mogłoby uniemożliwić zjedzenie tego dania. Ale może się mylę. Między kawałki mięsa rozrzućcie ząbki czosnku – w łupinach. Tak upieczone smakują wybornie.

A teraz przykryjcie naczynie folią aluminiową i wstawcie do piekarnika na mniej więcej godzinę. Po godzinie wyjmijcie naczynie, usuńcie folię i zerknijcie na mięso. Jeśli jest bardzo suche, podlejcie je wodą – najlepiej przegotowaną i mocno ciepłą. A jeśli mięso puściło sok, wstawcie naczynie do piekarnika – już bez folii – na kolejne pół godziny lub godzinę. Możecie się teraz bardziej zaangażować – co jakiś czas zerkać, czy mięso nie jest surowe w środku i ewentualnie skrócić czas pieczenia. Ale bez obaw, jeśli popiecze się kilkanaście minut dłużej nic mu się nie stanie.

Sałata z rzodkiewkami-miniDo mięsa proponuję najbardziej zwyczajny bukiet zieleni i coś kolorowego – sałatę z rzodkiewkami.

Składniki:

- główka sałaty masłowej
- pęczek rzodkiewek
- szczypiorek
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- szczypta cukru

Liście sałaty porwijcie na mniejsze kawałki, wrzućcie do salaterki. Rzodkiewkę pokrójcie w plasterki, a następnie w połówki lub ćwiartki. Posiekajcie szczypiorek i dodajcie razem z rzodkiewką do sałaty. Polejcie wszystko sosem – oliwę połączcie z sokiem z cytryny, doprawcie solą i cukrem. Wymieszajcie i zajadajcie razem z mięsem o czerwonej chrupkiej skórce w towarzystwie gotowanych ziemniaczków.



Twój komentarz