przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami-mini

Racuchy z jabłkami - puszyste, wilgotne w środku, sycące, szczodrze obsypane cukrem pudrem. Kojarzą mi się z dzieciństwem. Chętnie przywołuję ten smak w zimowe dni, wtedy najczęściej serwuję ten deser. Idealne w karnawale, kiedy nie mamy czasu smażyć pączków.

Składniki na 4 porcje:
- 500 g mąki pszennej
- ok. 350 ml letniego mleka
- 50 g świeżych drożdży (można użyć 25 g drożdży w proszku)
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 2-3 jabłka (najlepiej sprawdzi się antonówka lub szara reneta)
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania racuchów

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, mieszamy i robimy wgłębienie, do którego wkruszamy drożdże. Zasypujemy je cukrem i dodajemy ok. 1/3 porcji mleka. Odstawiamy na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy jajko, resztę mleka i mieszamy łyżką. Ciasto powinno być dość gęste – jeśli jest za luźne, dodajemy odrobinę mąki. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie dodajemy jabłka uprzednio obrane ze skórki i pokrojone w kostkę lub starte na tarce. Mieszamy i smażymy placuszki na rozgrzanym na patelni oleju. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Komentarze

Komentarz od: agatka z zagubinowa
Data: 20/01/2011, 21:15

Ojj narobiłaś mi apetytu…
A Ty w ogóle masz jeszcze siłę nad garami stać? Podziwiam :)


Komentarz od: Magda
Data: 21/01/2011, 13:11

Trochę jeszcze mam :) Ale muszę bardziej mierzyć siły na zamiary. Nie to co kiedyś - kilka godzin w kuchni i hulaj dusza ;)


Twój komentarz