przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Rozgrzewający napój z imbiru

Zbliża się lato, ale na takie dni jak dziś - deszczowe, chłodne i pochmurne przyda się coś rozgrzewającego. Przepis ten podała, jeśli się nie mylę, w swoim telewizyjnym programie Tessa Capponi-Borawska, ale znam go tylko ze słyszenia, więc nie jestem pewna czy któryś ze składników nie został w mojej wersji pominięty.

Bierzemy:

- korzeń imbiru, który obieramy i odcinamy 1-2 plasterki
- miód – ok. 1 łyżkę na szklankę
- sok z cytryny
- wrzątek

Plastry imbiru skrapiamy solidną porcją soku z cytryny, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Słodzimy miodem.

Na ten napój zwykłam mówić: „herbata imbirowa”, chociaż pierwotnie herbaty w nim nie było. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by jej dodać i otrzymać prawdziwą imbirową herbatę.

Składniki pozostają te same, pozostaje dodać herbatę i razem z nią zaparzyć imbir, cytrynę i osłodzić miodem.

Kojące, rozgrzewające i niezwykle aromatyczne.



Twój komentarz