przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Sałata karbowana z fetą, tuńczykiem i oliwkami

Sałata karbowana z fetą tuńczykiem i oliwkami-miniSałatka z niewielu składników, ale bardzo bogata w smaku, przyjemnie soczysta i lekko chrupiąca. Ma coś z sałatki greckiej. Słodkawa, delikatna, wymarzona, by rozpocząć lub zakończyć nią dzień!

Składniki:
- sałata karbowana
- puszka tuńczyka w oleju
- ser feta
- czarne oliwki
- mała cebula
- szczypta cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy (z zalewy tuńczyka)

Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski lub rozrzucamy na dużym talerzu lub półmisku. Tuńczyka osączamy z oleju, rzucamy go na sałatę, a oliwę zostawiamy – przygotujemy z niej sos. Ser feta kroimy w dużą, a cebulę w drobną kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy garść czarnych oliwek. Na koniec polewamy tak przygotowanym sosem: oliwę z tuńczyka mieszamy z sokiem z cytryny, doprawiamy solą i cukrem do smaku.



Twój komentarz