przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Sałata rzymska z czosnkiem i parmezanem

Sałata rzymska z czosnkiem i parmezanem-miniNiezręcznością byłoby pisać o prostocie tej sałaty. To aż nazbyt oczywiste, bo gdyby odpowiednio rozszerzyć tytuł, dokładnie o jeden wyraz, można by pominąć wypisywanie składników, bowiem prawie wszystkie zawarte są w tym jednym zdaniu. W ogóle można by nie dodawać nic więcej i nie tracić czasu, pójść do kuchni a dziesięć minut później wyjść z gotową sałatą.

Chrupka sałata rzymska i zrumienione płatki czosnku o lekko gorzkawej nucie oprószone parmezanem – proste, wyraziste i szykowne.

Składniki:
– kilka liści sałaty rzymskiej
– pół główki czosnku
– 4-6 łyżek oliwy
– parmezan

Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Ząbki czosnku obieramy, kroimy na dość grube plasterki i smażymy na oliwie do zrumienienia. Czosnkiem wraz z oliwą polewamy sałatę i posypujemy tartym parmezanem.



Twój komentarz