przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Sałata z grillowanego bakłażana i cukinii

Sałata z grillowanego bakłażana i cukinii-miniBardzo smaczne połączenie – miękki, bakłażan, chrupka cukinia i rzymska sałata, ostro-słodki czosnkowy dressing, orzeźwiająca bazylia. Sałatę można podać z bagietką, która bardzo dobrze podkreśli jej smak albo z innym ulubionym pieczywem. Taka kompozycja warzyw będzie dobrze smakować samodzielnie albo z białym chudym mięsem - np. z gotowaną na parze piersią z kurczaka.

Składniki:
- bakłażan
- cukinia
- sałata rzymska
- oliwa z oliwek lub olej do skropienia warzyw
- bazylia grecka
- świeżo zmielony czarny pieprz (opcjonalnie)

Na sos:
- 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- sok z połówki cytryny
- 1,5 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- sól morska

Czosnek przeciskamy przez praskę albo ścieramy na drobnej tarce. Oprószamy solą, dodajemy miód, mieszamy, rozcierając. Dodajemy sok z cytryny, na koniec oliwę i mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Bakłażana i cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej spryskując odrobiną oliwy (to ważne zwłaszcza w przypadku bakłażanów, w innym przypadku będą suche; nie wolno jednak przesadzić z oliwą, bo bakłażan przyjmie niemal każdą jej ilość). Grillowane warzywa podajemy na liściach sałaty rzymskiej, polewamy dressingiem miodowo-czosnkowym, przybieramy grecką bazylią. Możemy oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.



Twój komentarz