przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Sałata z pieczonej dyni, radicchio i fety

Sałata z pieczonej dyni, radicchio i fety-miniPrzepis ten pochodzi z jednego z programów Nigelli Lawson. I jak wszystkie jej przepisy, które do tej pory wypróbowałam – jest godny polecenia. Zmieniłam w nim tylko jedną rzecz – zrezygnowałam z orzeszków pinii. To bardzo udane połączenie – delikatna dynia, słona feta, gorzka radicchio, słodkawa cebulka dobrze się komponują. Jednocześnie całość wygląda bardzo interesująco – zestawienie fioletu, koloru żółtego i bieli jest bardzo apetyczne!

Składniki:
– 850 g miąższu dyni
– 225 g fety, pokrojonej w kostkę lub pokruszonej
– 1 główka radicchio, porwana na kawałki
– 1/2 czerwonej cebuli, obranej i pokrojonej w półtalarki
– 1 łyżka oleju
– sok z 1-2 limonek
– 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Dynię kroimy w kostkę o boku ok. 3 cm, rozrzucamy na blaszce do pieczenia, skrapiamy łyżką oleju i pieczemy aż będzie miękka (ok. 45 min.), ale nie rozpadająca się. Odstawiamy do wystudzenia.

Cebulę kroimy na piórka i marynujemy w soku z limonek przez przynajmniej przez 15 minut. Następnie odlewamy sok, dodajemy olej z orzeszków ziemnych i mieszamy.

Zimne kawałki dyni mieszamy z porwaną na kawałki radicchio, fetą pokrojoną w kostkę, cebulką i połową uprażonych orzeszków. Polewamy sosem, wykładamy na półmisek i posypujemy resztą uprażonych pinioli.



Twój komentarz