przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Sałata ze szpinaku, pomidorów i fety

Sałata ze szpinaku i pomidorów-miniPo tej sałacie pozostało miłe i słodkie wspomnienie. Robiłam ją kilka tygodni temu, kiedy z krzaczków w przydomowym ogródku można było zerwać soczyste, kolorowe pomidory. Te, które widzicie na zdjęciu dostaliśmy od babci mojego męża, tak samo jak szpinak.

Na kolejne własne pomidory przyjdzie mi poczekać jakieś 10 miesięcy. Pocieszeniem są dostępne w sklepach całoroczne pomidorki cherry. To nie to samo co babcine, ale jednak.

Składniki:
– świeże liście szpinaku
– pomidorki cherry (ja użyłam dodatkowo kilku żółtych, także niewielkich, w kształcie przypominających gruszkę)
– ser feta
– płatki migdałów
– pestki dyni
– pestki sezamu
– oliwa z oliwek

Liście szpinaku przebrać, umyć i osuszyć. Fetę pokroić w kostkę, migdały, pestki dyni i sezam uprażyć na patelni. Na szpinaku rozłożyć ser, umyte pomidorki (w całości lub połówki), posypać uprażoną mieszanką i skropić oliwą z oliwek.



Komentarze

Komentarz od: aga-aa
Data: 31/10/2008, 08:24

niestety te całoroczne sklepowe nie smakują już tak jak te sezonowe, zwłaszcza z własnego ogródka


Komentarz od: Magda
Data: 31/10/2008, 08:52

Masz rację, bardzo trudno o „sklepowe” pomidory, które smakują przyzwoicie, ale jeśli chodzi o te koktajlowe to z nimi sytuacja jest chyba najmniej beznadziejna.


Komentarz od: ewa
Data: 06/03/2010, 19:37

Kiedy mówię koleżankom, że surowy szpinak w sałatce jest przepyszny krzywią się z niesmakiem…. sałatka ze szpinaku jest rewelacyjna; dodaję do niej, oprócz wymienionych składników, również odrobinę octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Naprawdę coś pysznego


Komentarz od: rondelek.pl
Data: 08/03/2010, 13:36

Niestety szpinak ma raczej złą prasę, wiele osób go nie lubi, często chyba dla zasady (takie odnoszę wrażenie).
Cieszę się, że sałatka Pani smakowała, dziękuję za pomysł z octem balsamicznym.

Pozdrawiam serdecznie,
Magda


Twój komentarz