przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Sałatka owocowa z miętą

Sałatka owocowa z miętą-miniJest wybuchową mieszanką kolorów, która przywraca do życia. I chociaż mam ochotę napisać, że to typowa letnia sałatka nie byłoby to prawdą. Bo część owoców, których użyłam jest dostępna nie tylko latem, ale niemal przez cały rok. Niezastąpione są tylko truskawki. Ich smak i czerwień trudno byłoby zastąpić czymś innym, a mrożone nie będą wyglądały tak dobrze jak w sezonie.

Ma same zalety – pełna witamin, soczysta, orzeźwiająca i sycąca. Poza tym lekka i kolorowa. Może być samodzielnym posiłkiem doskonałym na upały albo deserem. Możecie użyć dowolnych, ulubionych owoców. Ja proponuję następujący zestaw.

Składniki:

- truskawki
- melon
- brzoskwinie
- banany
- kiwi
- czerwone winogrona
- pęczek świeżej mięty
- sok z limonki

Owoce i miętę myjemy. Truskawki kroimy na połówki albo ćwiartki. Melona porządnie obieramy – przy skórce może być twardy i kroimy na mniejsze części tak jak brzoskwinie, tyle że te ze skórką. Winogrona kroimy na połówki lub ćwiartki i pozbawiamy pestek – trudno o bardziej nieznośną rzecz niż przerywanie jedzenia i odkładanie ich na brzeg talerza. Banany i kiwi kroimy w plastry. Wszystkie owoce mieszamy w dużej misie. Wszystko skrapiamy sokiem z limonki. Jeśli owoce są za mało słodkie, można oprószyć je cukrem. Na koniec siekamy miętę i dodajemy do owoców.

Sałatka owocowa z miętą 2-mini
Jeśli nie wyobrażacie sobie owoców z tak dużymi kawałkami mięty możecie pokroić ją bardzo drobno albo zmiksować liście z sokiem z limonki i takim sosem polać owoce.



Twój komentarz