przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Sałatka poniekąd wietnamska

Sałatka z sosem wietnamskim-miniPomysł na tę sałatkę zawdzięczam jednej z receptur autorstwa Nigelli Lawson. Jest to wariacja na temat jej potrawy, a dokładnie – nowe tło dla wietnamskiego sosu, który przyrządzam według jej wskazówek. Sos jest pyszny, ale ma charakterystyczny zapach, który nie wszyscy akceptują. Zatem jeśli spodziewasz się gości, a chcesz go przygotować dla nich po raz pierwszy, zalecam ostrożność. Sos rybny – główny składnik, który nadaje ton zapachowi jest przez jednych uwielbiany, przez innych wręcz nie do zniesienia.

Kiedy po raz pierwszy jadłam sałatkę z tym sosem uderzył mnie bukiet zupełnie nowych zapachów. Imbir, czosnek i wspomniany rybny sos tworzą intensywną gamę, która uzupełniona o aromat oleju arachidowego i sezamowego daje zapach, którego się nie spodziewałam. I który pokochałam od razu.

Wietnamski sos Nigelli Lawson:
– 1 łyżka startego świeżego imbiru
– 1 starty ząbek czosnku
– 1 czerwona papryczka chili bez pestek – pokrojona w paseczki
– sok z połowy limety
– 2 łyżki sosu rybnego
– 2 łyżki wody
– 1 łyżeczka cukru
– 1,5 łyżeczki oleju arachidowego
– chlust aromatyzowanego oleju z ziaren sezamowych

Wszystkie składniki sosu wymieszajcie – najlepiej w słoiczku. To mój ulubiony sposób przechowywania. Sosu wychodzi całkiem sporo, więc jego część można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.

Sałatka z sosem wietnamskim – składniki:
– makaron sojowy
– pierś z kurczaka – ugotowana i pokrojona na mniejsze kawałki
– awokado
– czerwona cebula
– kilka łyżek sosu wietnamskiego Nigelli Lawson
– natka pietruszki

Makaron przygotujcie według wskazówek podanych na opakowaniu. Gdy ostygnie wymieszajcie go z kawałkami kurczaka, awokado. Polejcie sosem, posypcie pokrojoną drobno czerwoną cebulką i natką pietruszki.



Twój komentarz