przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Schab pieczony w rozmarynie

Schab pieczony w rozmarynie-miniTen przepis podpatrzyłam niegdyś w telewizji. Nie mogłam zasnąć, patrzyłam więc na gotujące rodzeństwo restauratorów na Kuchni.tv. Agnieszka i Marcin Kręgliccy zaproponowali w jednym z odcinków swojego programu „Para w kuchni” prosty przepis na schab w rozmarynie. Teraz, z okazji zbliżających się świąt sobie o nim przypomniałam.

Schab według tego przepisu przyrządza się łatwo i szybko. Mięso jest soczyste i pełne aromatów. Efekt jest odwrotnie proporcjonalny do wysiłku włożonego w przygotowanie tego dania. Czyli na święta, kiedy wszelkich zajęć oprócz gotowania jest aż nadto – jak znalazł.

Składniki:
– wieprzowy schab środkowy (4 cm na osobę)
– świeży rozmaryn (tyle, aby obłożyć gałązkami cały schab)
– sól, pieprz, oliwa
– całe główki czosnku
– sok pomarańczowy
– białe wino

Schab pieczony w rozmarynie2-miniDokładnie oczyszczony schab natrzyjcie solą i pieprzem. Obłóżcie gałązkami rozmarynu i obwiążcie sznurkiem. Możecie to zrobić poprzedniego dnia i zostawić mięso na noc w lodówce. Główki czosnku przetnijcie poziomo na pół. Na patelni z rozgrzaną oliwą obsmażcie mięso z każdej strony oraz zrumieńcie połówki czosnku od strony rozcięcia. Wstawcie razem do naczynia żaroodpornego. Pieczcie w temperaturze ok. 180 st. C ok. 20-30 minut na 0,5 kg mięsa, w czasie pieczenia podlewajcie sokiem, winem, rosołem lub wodą. Po upieczeniu wyjmijcie i odstawcie na 10-15 minut, by soki równomiernie rozeszły się wewnątrz mięsa. Podawajcie z upieczonymi ząbkami czosnku.

Autorami przepisu są Agnieszka i Marcin Kręgliccy. Przepis pochodzi z serwisu www.kuchnia.tv



Komentarze

Komentarz od: enigma77
Data: 20/12/2011, 15:37

Witam,
Rozumiem że rzed obsmażeniem mięsa rozwiązać je i usunąć rozmaryn?


Komentarz od: Magda
Data: 27/12/2011, 23:00

enigma77,
Nie ma takiej potrzeby. Sznurek (nitka) może zostać.
Pozdrawiam!


Twój komentarz