przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Sobota na słodko

Miseczka truskawek, miseczka winogron. Trudno o coś piękniejszego na stole w sobotni poranek. Na dodatek pachnący chleb wiejski z twardą, chrupiącą skórką, świeże masło, biały ser. Dżem truskawkowy (domowej roboty – koniecznie) dla kontrastu między lekko słodkim, soczystym owocem a przypominającymi zimę słodyczy i aromacie upchniętym w słoiczek.

Najlepsze jedzenie jest proste. Chleb z dobrym twarogiem z cząstkami winogron (białe i różowe) i truskawek. Bez grama cukru, za to idealne.

Do tego podlana mlekiem kawa o smaku lekko rozproszonej goryczy. Idealny początek weekendu, idealny początek dnia. Bez dosładzania, a nad wyraz słodki.



Komentarze

Komentarz od: karaluch
Data: 25/12/2007, 04:29

Się powtórze, ale taki świeży chlebek z ziołowym masłem i np biały serek z warzywami, to jest cudo śniadanie:)


Twój komentarz