przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Zupa krem z dyni Agnieszki Kręglickiej

Zupa krem z dyni-miniNigella Lawson zupę z żółtych cukini nazwała „zupą szczęścia”, a ja bez wahania mogę nazwać tak swoje ostatnie odkrycie kulinarne. Zupa z dyni, przyrządzona według przepisu Agnieszki Kręglickiej jest moim hitem sezonu jesienno-zimowego. Pokochałam ją nie tylko ja, ale i reszta domowników.

Przyrządzenie jest niezwykle proste i zupełnie bezstresowe – dynię, cebulę i czosnek możemy pokroić jakkolwiek, i tak wszystko zmiksujemy, by uzyskać konsystencję kremu. Ponadto nic tak nie poprawia samopoczucia (zwłaszcza kobietom!), niż to, że jemy coś pysznego, a jednocześnie zdrowego i niskokalorycznego. Ta zupa spełnia te wszystkie warunki. Jednocześnie jest obłędnie żółta, jak słońce. A słońca, szczególnie gdy za oknem szaro i ponuro, nigdy za wiele.

Składniki:
– 500 g surowej dyni
– 2 ziemniaki
– mała cebula pokrojona w kostkę
– posiekany ząbek czosnku
– 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
– łyżeczka przyprawy curry
– sól
– pieprz
– cukier
– 4 łyżki oliwy

Sposób przyrządzania:

Na oliwie zeszklijcie cebulę i czosnek. Dodajcie dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Lekko obsmażcie. Dodajcie curry, wymieszajcie. Po 5 minutach wlejcie wywar i gotujcie, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Całość zmiksujcie i przyprawcie.

Autor przepisu: Agnieszka Kręglicka



Komentarze

Komentarz od: adrijah
Data: 24/02/2008, 13:17

Pamiętam jak moja mama kupiła sobie na spróbowanie dynię i szukała przepisu na racuchy. Było wszystko: ciasta, zupy, drinki, a racuchów niet. Namawiałam ją na zupę, ale się uparła i kombinując zrobiła swoje placko-racuchy 🙂 Zastrzegłam, że następnym razem będzie zupa, a ta brzmi prosto i wygląda apetycznie, więc może, może.. 🙂


Komentarz od: Kinga
Data: 24/10/2008, 10:21

Zupa z tego przepisu zaostałam poczęstowana i całej mojej rodzince smakowała. Tylko „kucharz” zmieniła troche proporcje: 2-3 razy wiecej dyni. Zaraz wypróbuję, bo właśnie dostałam trochę dyni.
A racuchy z dyni uwielbiam, ale koniecznie z jakąś przyprawą piernikową.


Komentarz od: Renka77
Data: 28/10/2008, 15:11

Korzystałam z wielu przepisów na zupę z dyni ale ten przepis okazał się być najlepszym. Bardzo smaczne i aromatyczne połączenie dyni z curry. Dziękuję i polecam wszystkim:-)))


Komentarz od: Magdalena
Data: 04/11/2008, 23:21

Przepis na 5+!!!
Zupa jest wyśmienita, banalna i pożywna.
Jest troche zachodu z oporządzaniem dyni, ale warto, ojjjj waaaartoooo 🙂

Ja starłam dodatkowo świeży imbir, do bulionu dodałam liść laurowy, a do zupki juz bezpośrednio na talerzu dosypałam odrobinke startej mozarelli.

Przeszczęśliwość!!!!
Dziękuję za inspirację!!!!


Komentarz od: Joanna
Data: 22/11/2008, 16:10

właśnie wcinam zupkę z dyni, ale w uboższej wersji bo jestem karmiącą mamą, bardzo dobra zupa, mniam


Komentarz od: Doris
Data: 07/02/2009, 17:56

Dzisiaj postanowiłam wypróbować przepis na krem dyniowy i wyszła pyszna! Faktycznie curry nadaje zupce bardziej zdecydowany smak. Także polecam, pyszotka:)


Komentarz od: miuu
Data: 14/09/2009, 12:44

a ja dodaje jeszcze smietanki:P..mniej dietetyczna:( ale za to jakie walory smakowe:D


Komentarz od: Anonim
Data: 01/10/2009, 17:59

Można również podawać ją z odrobiną chilli wówczas jest ostra i rozgrzewająca. M


Komentarz od: Ania
Data: 07/10/2009, 18:44

Super zupka!!!! Polecam. Moj maz sie nie mogl najesc:o) Ja jeszcze troche dodalam smietanki… a co tam;o)


Komentarz od: clau_21
Data: 18/10/2009, 17:38

Zupa pyszna 😉 bardzo łatwo się przygotowuję i świetnie pachnie podczas przygotowań 😛


Komentarz od: malenka
Data: 20/10/2009, 12:07

Zupa bedzie super wyśmienita jeśli na talerzu posypiemy ją prazonymi pestkami dyni.Moja córka uwielbia tę zupę!


Komentarz od: nel
Data: 24/10/2009, 20:26

Zupa pyszna, dodałabym trochę więcej dyni aby ją jeszcze zagęścić. Wyśmienita również z grzankami. Polecam ją na proszony obiad. Goście będą zachwyceni.


Komentarz od: dan
Data: 30/10/2009, 17:13

Jestem w trakcie robienia zupy dynnej,narazie wyglada niezle!!! mam nadzieje ze małzonka sie nasyci!


Komentarz od: dan
Data: 30/10/2009, 17:36

Zupa wyszła niesamowita,szkoda tylko że z nikim się nie podzielę taka dobra!


Komentarz od: Magda
Data: 30/10/2009, 18:47

Dan, ale chyba z żoną się podzielisz, w końcu z Twojego komentarza wynika, że i dla niej gotowałeś 😉


Komentarz od: Iwcia68
Data: 11/11/2009, 17:13

Zupka właśnie kończy się gotować – jest pyszna a wygląda jeszcze pyszniej – w całym domu unosi się zapach curry, imbiru i pomarańczy bo dodałam do zupki:)))
Zaraz mąż wróci z lasu/działki robił tam porządki przed zimą – jestem ciekawa czy mu posmakuje :))))))


Komentarz od: Martucha
Data: 18/01/2010, 14:52

Pychotka 🙂 Ja zrobiłam taki przepisowy mix zebrany z różnych stron. Do powyższego przepisu dodałam 6 małych ziemniaków i marchewkę (przez co wyszło duzo gęstej zupy). Nie żałowałam curry i kurkumy, mieszanki ziół i chilli (troszkę do zaostrzenia smaku). Na koniec dodałam pół szklanki mleka. Całość podałam z prażoną dynią i groszkiem ptysiowym 🙂 Gorąco polecam. Mniam 🙂


Komentarz od: ania
Data: 25/01/2010, 14:57

proponuje zamiast cebuli,pora:)pychotka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Komentarz od: Gość
Data: 29/01/2010, 19:30

Zupa jest wyśmienita 🙂


Komentarz od: bertus
Data: 12/05/2010, 14:50

Pozdrawiam i powodzenia z nowymi wpisami na bloga!


Komentarz od: ebesno
Data: 14/08/2010, 17:17

Zupa jest świetna, cały rok czekałam aż będę mogła kupić dynię, dlatego w tym roku planuję trochę zamrozić 😉


Komentarz od: mery
Data: 07/09/2010, 12:11

Zupa pyszna, robiłam już ją wiele razy. Jak wiele osób pisze, faktycznie warto dać więcej dyni, będzie wówczas gęściejsza. Próbowałam także z pestkami dyni, groszkiem ptysiowym i grzankami. Najlepsza z grzankami, oczywiście robionymi samemu, bo te sklepowe są be.


Komentarz od: Zulka
Data: 28/09/2010, 15:25

Pyszunio!


Komentarz od: Aga
Data: 06/10/2010, 14:48

Moja zupa jest inspirowana tą ale wiadomo, ze troszkę po swojemu zrobiłam. Zmiksowałam tez marchewki jaki miałam z wywaru. Dyni dałam tak :”na oko” żeby było gęsto. Doskonale smakuje posypana koperkiem. Polecam – szybka i smaczna zupa


Komentarz od: m&m’s
Data: 08/10/2010, 17:46

A ja gotuję warzywa na parze i potem miksuję. Wychodzi z tego pyyyszny supergęsty krem. Nie trzeba wtedy dodawać śmietany.


Komentarz od: ylfa
Data: 09/10/2010, 12:05

jadłam zupę wg przepisu Pani Agnieszki, u przyjaciółki, wzbogaciła ją dodając serek topiony, całość, pyszności!!!


Komentarz od: andzia
Data: 10/10/2010, 15:21

do zupy dodałam od siebie jeszcze 2 serki topione trójkąciki: jeden śmietankowy drugi z ziołami. Zupa wyszła pyszna mniam 😀


Komentarz od: lizardyang
Data: 11/10/2010, 09:53

mozna dodac jeszcze kwaskowate jablko i miod , jesli ktos ma ochote na slodsza wersje.ja uwielbiam!


Komentarz od: JoShiMa
Data: 12/10/2010, 19:06

Bardzo prosty przepis i brzmi znakomicie, a komentarze tylko zachęcają do wypróbowania. Mam jeszcze kawałek dyni i na pewno go wykorzystam.

Mamo karmiąca. W tym przepisie nie ma nic, czego mama karmiąca nie mogłaby jeść. Dziewczyny nie dajcie się wpuszczać w bezsensowną dietę. Mamie karmiącej urozmaicenie jest bardzo potrzebne 🙂


Komentarz od: marysia
Data: 14/10/2010, 15:30

zupa ekstra. Dotychczas jadlam tylko na slodko. Polecam obydwie!! Do tej „na slono” dodalam wiecej ziemniakow, a takze pora (nie tylko cebule). Z przypraw po dwie lyzeczki kurkumy i curry. Wyszedl mi caly garnek sredniej wielkosci – porcja na ok 4 osoby. Zmiksowalam tez marchewke i piertuszke ktore zostaly z wywaru. Podawalam z jogurtem naturalnym i z siemieniem lnianym. Dzieki wszystkim innym za wskazowki!! smacznego!!!


Komentarz od: darek
Data: 16/10/2010, 10:46

zaraz zabieram się za zupkę 🙂 dynia już pokrojona


Komentarz od: konrad
Data: 16/10/2010, 17:15

Ja dodałem jeszcze imbiru , zesmażyłem go razem z warzywami .
Mniam


Komentarz od: ANNA MARIA
Data: 17/10/2010, 06:34

ZUPA Z PRZEPISU PRZYPOMINA MI KTORA JADLAM NA KAJMANACH PIERWSZY RAZ,BIEGNE GOTOWAC,NAROBILAM SOBIE SMAKU,DZIEKUJE


Komentarz od: Marta
Data: 19/10/2010, 14:56

Właśnie zjadłyśmy z Mamą taką zupkę. Podsmażając warzywa na patelni dodatkowo dodałam 1 cukinię, więcej cebuli, więcej dyni, 1 marchewkę, 1 por a przyprawiając sporą szczyptę słodkiej papryki w proszku. Podając dodałam na środek talerza łyżkę drobno pokrojonej mozarelli i trochę świeżo mielonego pieprzu. Mniami!!!!


Komentarz od: julia
Data: 22/10/2010, 15:49

przesmaczna zupa!POLECAM 🙂


Komentarz od: Finka
Data: 22/10/2010, 19:46

Właśnie zrobiłam tę zupę, chociaż wzięłam zdecydowanie więcej dyni, z kilo wyszło. I trochę imbiru. I jogurt do zabielenia.
Jestem aktualnie przeziębiona – ta zupa jest świetna na taki czas, bo jest ostra i jej smak przebija się przez zatkany smarkami nos 😀


Komentarz od: joela
Data: 24/10/2010, 17:31

Warto zamrozić dynię ale taką już w formie musu


Komentarz od: bosa_osa
Data: 26/10/2010, 20:00

Zrobiłam tę zupkę dzisiaj mojemu maluchowi na obiad. Ma 10 miesięcy tyle że dodałam mniej oliwy i a na koniec dodałam troszeczkę ugotowanego kurczaka i ryżu, posypałam posiekaną natką piertuszki. Mały oblizywał się aż miło:P
Zupka pycha PrzePani:D
Gorąco polecam!!!


Komentarz od: Mia
Data: 27/10/2010, 15:26

Ta zupa jest genialna a jej smak zaspokaja nawet najbardziej wymagającego smakosza – takiego jak ja:]
Ja dodałam jeszcze kumin, curry w liściach, kolendrę, imbir i chilli.

Biorę się za jedzenie:P
Smacznego!


Komentarz od: Emilia
Data: 29/10/2010, 12:38

Radzę dodać do tego przepisu dużo świeżo zmielonych ziaren kolendry, nadaje niezwykłego smaku aromatu a sama zupa działa bardziej rozgrzewająco. Polecam!!!


Komentarz od: dzuliani
Data: 30/10/2010, 13:19

Nie dodaje ziemniakow, za to wiecej czosnku i dodatkowo imbir i papryczke chili. Zmiksowana zupka z zimnym jogurtem jest rewelacyjna. Nie wiem tylko dlaczego to jest przepis Kreglickiej.


Komentarz od: Ola
Data: 02/11/2010, 13:47

Dziś robiłam zupę i jestem pozytywnie zaskoczona :-).
Zupa jest bardzo dobra, dodałam tyko więcej dyni i curry oraz ziemniaki.
Polecam gorąco gdyż jeszcze kilka dni temu byłam nie przekonana do dynii.


Komentarz od: Jatoja
Data: 04/11/2010, 11:27

Gotowanie całego wywaru aż do momentu aż zmiękną zniemniaki (czyli ok 20min) mija się celem. Dynia mnięknie już po 2-4min i wtedy też smakuje najlepiej. Tak więc bez wszechobencjego kartofla można się obejść (bynajmniej nie smakiem) i moim zdaniem jest on zupełnie zbędny.
Ponadto koniecznie nalezy dodać świeży imbir i kardamon.


Komentarz od: Wiolak711
Data: 04/11/2010, 23:08

Zupa przepyszna, podałam ją z grzankami. Przepis prosty a jaki efekt. Goście byli zachwyceni a ja zadowolona, że mogłam ich zaskoczyć. Polecam pychota 🙂


Komentarz od: Joasia
Data: 05/11/2010, 02:07

Ja zamiast oliwy stosuję masło a całośc posypuję pestkami z dyni.
Zupa jest przepyszna!


Komentarz od: Aska
Data: 06/11/2010, 12:54

Właśnie zrobiłam zupę. Jest przepyszna! Wyjątkowy smak, delikatny ale wyrazisty! Dodałam więcej dyni i kilka kropli octu balsamicznego na sam koniec. Na wierzch posypałam papryką ostrą (lepsza byłaby chilli) i na środek akurat bazylia, bo nie miałam pietruszki. Pyszna zupa! Polecam!


Komentarz od: ewa528
Data: 06/11/2010, 17:22

zupa pyszna, dodaje dyni na oko ale wiecej niż w przepisie, jak będzie za gesta można dodać wywaru, wywar oczywiście naturalny, a nie z proszku. Nie ma sensu dodawac cokolwiek innego bo składniki sa odpowiednie, a do tego niskokaloryczne.


Komentarz od: Gioia
Data: 15/11/2010, 16:32

Ja robię bardzo podobną, tylko zamiast curry dodaję troszeczkę papryczki chilli i tymianek (tak było w przepisie) i wychodzi pyyyyyszna zupka!!!!!:-) ale tej też spróbuję. Pzdr!


Komentarz od: Magda
Data: 20/12/2010, 17:48

Wspaniała zupa, najlepsza zupa z dyni, jaką kiedykolwiek robiłam!


Komentarz od: gosia
Data: 15/01/2011, 17:35

Równie smaczna jest po prostu dynia smażona na patelni z odrobiną soli.


Komentarz od: a psik
Data: 29/01/2011, 16:10

Za chwilę będę robiła tą zupę. Widziałam komentarz karmiącej mamy, która napisała, że jadła uboższą wersję tej zupy, ponieważ jest karmiącą mamą. Ja również karmię piersią i nie zauważyłam w oryginalnym przepisie niczego czego nie mogłaby jeść karmiąca mama!


Komentarz od: luska
Data: 19/08/2011, 10:34

diewczyny a ja bym proponwala do tej zupki grzanki oraz troszke posiekanej natki pietruszki na koniec troszke kwasnej smietanki i mniam 🙂 ja dodaje tylko pieprz i sol do tej zupki 🙂


Komentarz od: zed48
Data: 19/08/2011, 17:57

Witam Wszystkich Serdecznie , to moje pierwsze spotkanie z dynią i pierwszy wpis na kulinarnym forum 🙂 – skłoniła mnie do niego wyżej wymieniona zupka . Jestem zachwycony jej smakiem i banalnością wykonania . Pozdrawiam Autorkę przepisu, resztę też 🙂


Komentarz od: monika
Data: 23/08/2011, 21:42

Własnie ugotowałam zupę z Twojego przepisu, REWELACJA!


Komentarz od: justyna
Data: 01/09/2011, 11:48

własnie ją zrobiłam-jest pyszna:)


Komentarz od: Dr Tom
Data: 08/09/2011, 16:58

Koniecznie dodajcie imbir. Zwłaszcza w chłodne, jesienne dni. Niesamowicie rozgrzewa, a przy tym działa dodatkowo prozdrowotnie.


Komentarz od: Basia
Data: 18/09/2011, 19:58

Zupa z dyni to dla mnie odkrycie roku. Dziś ugotowałam po raz pierwszy. Jest przepyszna. Że też nie wpadłam na to wcześniej…


Komentarz od: Anonim
Data: 21/09/2011, 16:33

tak tak imbir dodać koniecznie, ale nie przesadzić z ilością bo smak popsuje…


Komentarz od: GrubyCfaniak
Data: 30/09/2011, 10:50

Dla mnie do zupy dyniowej obowiązkowo grzanki czosnkowe. Własnie dziś pierwsze podejście w tym sezonie.


Komentarz od: marek
Data: 06/10/2011, 17:37

ja dzisiaj robię ta zupkę z tych samych składników jak zjem to opowiem


Komentarz od: nika1310
Data: 08/10/2011, 16:01

zupka jest pyszna, ma aksamitna konsystencje, ale dla mnie jest troche za mdla. nie moglam sie opanowac i dodalam soku z cytryny.


Komentarz od: katrin85
Data: 11/10/2011, 14:49

witam!ja zrobilam zupke według przepisu ale dodatkowo dodalam jogurt naturalny i jak dla mnie smak o niebo lepsza -jak dla mnie:-)


Komentarz od: roodakita
Data: 11/10/2011, 15:58

Zupka wyszła rewelacyjna. Mniam. Nigdy nie zrobiłam niczego dobrego z dyni. Wczoraj dostałam wielgaśny kawał i szkoda mi było ją wyrzucić więc postanowiłam spróbować. Krojąc tony dyni mruczałam pod nosem: albo mi coś dobrego z niej wyjdzie albo to ostatnia w życiu próba i nie chcę więcej słyszeć o dyni. Słyszałam że ten przepis jest grzechu wart. I jest. POLECAM wszystkim także dyniowym opozycjonistom do których jeszcze przed chwilką się zaliczałam 🙂


Komentarz od: Anonim
Data: 12/10/2011, 15:54

zupa rewelacja!!!!!! super przepis! dziekuje i pozdrawiam, Małgosia


Komentarz od: Karolinka
Data: 14/10/2011, 10:50

Zupa wyszła przepyszna! Dodałam aż kg dyni (tyle ważyła przed oprzędzeniem) i 1 mała marchew. Myślę, że kluczem tej zupy jest przyprawa curry, która nadaje niepowtarzalny smak. Mi wyszła bardzo gęsta, żółta jak jesienne liście. Teraz czas na racuchy z dyni!


Komentarz od: bessi
Data: 14/10/2011, 15:59

Robiłam tydzień temu zupke, była PRZEPYSZNA!!
Z moim kochanym nie przepadamy za zupami, prawie ich nie jadamy,
ale tą zrobiłam to znikneła w dwa dni.

A dzisiaj, znowu zaraz zaczynam ją robić 🙂


Komentarz od: Joanna
Data: 21/10/2011, 11:53

Właśnie przyrządziłam i się zajadam:) Zupa rewelacyjna, błyskawicznie się ją przygotowuje, a curry dodaje jej lekko orientalnego smaku. Poza tym piękny, żółty kolor przypomina mi letnie słońce…Pychota. Ja dodałam do niej troszkę imbiru żeby przyjemnie rozgrzewała w te szare i zimne dni….


Komentarz od: jery
Data: 21/10/2011, 15:42

zupka zdyni dobra rzecz


Komentarz od: nn
Data: 22/10/2011, 07:46

Zupa jest fantastyczna. Polecam, warto spróbować.


Komentarz od: maja
Data: 22/10/2011, 15:04

Słuchajcie, zebrałam jeszcze Wasze sugestie: więcej dyni (1kg), śmietnka (1 łyżka), marchewka- po prostu pyyyyyyyyyyyyyyyyychhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaa
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Komentarz od: zaba
Data: 24/10/2011, 09:41

Miałem okazję spróbować tej zupy ostatnimi czasy, i powiem szczerze że jest super (w smaku oczywiście, bo ja w przygotowaniach to nawet wodę przypalam), ;polecam i smacznego


Komentarz od: Agata
Data: 29/10/2011, 18:50

Ja dodałam świeżego imbiru, a do talerza prażone pestki dyni i słonecznika. Pyszne I chrupiące! KARMIĄCA MAMO, jeśli curry było by szkodliwe dla dzieci, wyobraź sobie co by się działo w Indiach! No może to nie Monako, ale raczej nie przez odrobinę tej cudownej przyprawy. Jeśli jadłaś normalnie w ciąży to się teraz nie katuj, ten okres jest wystarczająco trudny do zniesienia. Pozdrawiam!


Komentarz od: Magda
Data: 31/10/2011, 12:10

Witam, właśnie dzisiaj zrobiłam tą zupe . W końcu dzisiaj mamy HALLOWEEN :O, wiec zupa nastrojowa jest hehe 😉 Robilam pierwszy raz danie z dynii i padło na Twoja zupke 😉 Tylko nie wiem jak dokladnie ma smakowac , gdyz nie mam zadnego porównania 😉 Moja jest slodkawa i dodałam chilii nie dawac wiecej zeby nie byla za ostra …. nie wiem czy taka ma byc czy moze jeszcze ją czymś doprawić… hmm ? Ale jakby nie patrząć wyszla dobra tylko czegos mi brakuje …. , a najgorszej jest to ze nie wiem co … 😀


Komentarz od: Anonim
Data: 31/10/2011, 15:01

mmm…. palce lizać 🙂


Komentarz od: Anonim
Data: 02/11/2011, 14:37

Zupka pyszna, właśnie skonsumowałam. dawno mi nic tak nie smakowało. Ps. ja również dodaję odrobinę śmietanki. pycha!!!! Pozdrawiam Kasia


Komentarz od: Mania
Data: 02/11/2011, 19:27

Pierwszy raz kupiłam dynię i pierwszy raz ugotowałam krem:) Jestem z siebie dumna:) a kremik pyszny a zupa niesamowicie pożywna. POLECAM!!!


Komentarz od: MagdaH
Data: 03/11/2011, 12:41

Bardzo dobry przepis 🙂 Nie myślałam, że zupa z dyni może być taka dobra…

Pod koniec dodałam łyżkę śmietany 18%, nie wiem czy to dobrze, czy źle, ale smakowało wyśmienicie 😀


Komentarz od: kingucha
Data: 03/11/2011, 17:32

Zrobiłam ją juz drugi raz w tym tygodniu,wyszla rewelacyjnie. Tez dodalam marchew,pora i ziemniaki . Mam wersję z chiili i bez i nie wiem,która wersja lepsza!


Komentarz od: kasia
Data: 06/11/2011, 11:23

do zupy dodaję jeszcze marchewkę,imbir,gałkę muszkatołową na końcu mleko kokosowe-mniam mniam


Komentarz od: gosia
Data: 10/11/2011, 12:20

jest rewelacja!!!!


Komentarz od: Anna
Data: 10/11/2011, 16:28

Zupa przepyszna !!!!!!!!!!Polecam


Komentarz od: Margret
Data: 25/11/2011, 14:27

Ta zupa nigdy mi sie nie znudzi…-:)


Komentarz od: natka
Data: 04/12/2011, 00:34

Zrobiłam ją bez ziemniaków i dodałam jeszcze zmieloną gałkę muszkatałową. Była pyszna, jutro znów zrobię, ale tym razem dodatkiem ekstra będzie świeży imbir. Zobaczę co wyjdzie. Pozdrawiam


Komentarz od: Chris
Data: 06/12/2011, 19:09

Przepis super! Modyfikuje go tylko pod swoj gust- czyli, dwa razy wiecej ziemniakow, cebuli i czosnku. Do tego pieprz cayenne i imbir na chlodne wieczory. Wszyscy domownicy zachwalaja zupke, ja rowniez! Pomysl bardzo trafny!


Komentarz od: asiczy
Data: 08/12/2011, 22:17

Własnie zrobiłam 🙂 na początku wydawała mi się bez smaku (zawsze miałam problem z doprawianiem 🙂 ) ale teraz jest świetna. Zrobiłam do tego małe grzanki na patelni z ciemnej bułki i uprażyłam pestki dyni. Żeby tylko mi jutro w pracy nie wyżarli … :):)


Komentarz od: Ewa
Data: 13/12/2011, 16:30

Skorzystałam z powyższych komentarzy, ale też dodałam jeszcze sok z mandarynek (miałam akurat takie małe, które nie cieszyły się w domu powodzeniem w swojej naturalnej postaci). Pyszności! Domownicy biegali po dokładkę, ale nie każdy zdążył.


Komentarz od: jzarzec
Data: 29/12/2011, 15:04

zupa jest wysmienita, smakowała całej rodzinie Ja dodałam troszkę więcej curry i łyżke śmietanki. Smacznego!!!!!


Komentarz od: sowa1957a
Data: 31/12/2011, 13:42

zupa pychotka ,wszyscy smakosze zachwyceni


Komentarz od: Basia
Data: 13/01/2012, 13:04

Zupa dyniowa na kawalku kurczaka wiejskiego i wloszczyznie ,pod koniec dodaje pokrojona dynie i ziemniaki .Na patelni dusze cebule i czosnek -na masle lub oliwie.

Miksuje zupe na gesty krem(z marchewki,dyni , ziemniakow,cebuli i czosnku) -dodaje imbir,kurkume ,pieprz zmielony ,troszke papryki ostrej ,sol..Goraca wlewam do miseczek ,po wierzchu robie esy-floresy ze smietany ,posypuje pietruszka zielona i padaje z czosnkowymi grzankami.Niebo w gebie!!!


Komentarz od: Mawina
Data: 19/01/2012, 14:07

Potwierdzam – zupa genialna.
Ja dodałam tylko jeszcze marchewkę i więcej dyni.
Mąż zjadł 3 spore miseczki zupy na obiad , był zachwycony.


Komentarz od: donia
Data: 23/01/2012, 11:07

pyszna zupka wielkie dzięki


Komentarz od: Ola
Data: 16/03/2012, 14:47

Uwielbiam tę zupę 🙂 podaje ją ze śmietanką i grzankami, całkiem nieźle smakowała też z kulkami ptysiowymi 🙂 Moi domownicy czasami się aż o nią dopominają 🙂 dobrą opcją aby zupa była dostępna przez cały rok jest poporcjowanie obranej dyni i zamrożenie 🙂 zupa z zamrożonej dyni nie traci na walorach smakowych pozdrawiam 🙂


Komentarz od: Matylda
Data: 21/03/2012, 15:00

Ugotowałam dzisiaj. Rewelacja!!!! Polecam.
PS. Dynia w marcu? Z zamrażarki 🙂


Komentarz od: Magda, rondelek.pl
Data: 23/03/2012, 20:40

Olu, Matyldo,
ja też mrożę dynię i mam ją przez cały rok. O metodach mrożenia dyni pisałam tu: http://www.rondelek.pl/zupa-mleczna-z-dynia-i-wskazowki-jak-mrozic-dynie/
Cieszę się, że zupa Wam smakowała. Pozdrawiam


Komentarz od: ka
Data: 25/03/2012, 10:43

ja nie lubie kroić dyni, co jest nie ukrywajmy męczące, wykrawam więc małe kulki jak z melona, błyskawiczna robota!
a zamiast ziemniaków dla zageszczenia zupy można dodać szybko gotującą się i bardzo pyszną soczewicę czerwoną


Komentarz od: Klara
Data: 06/05/2012, 20:21

dodajcie jeszcze płatków migdałowych i startego parmezanu…. to dopiero jest poezja!!! palce lizać


Komentarz od: Klara
Data: 06/05/2012, 20:24

przed chwilą zrobiłam pyyyyyyszna wyszła. mialam zamrożone kostki dyni. i tak jak wczesniej wspomnialam dodajcie płatkow migdalowych i parmezanu. pyyyyyyyyyyyychota


Komentarz od: Przemek
Data: 08/07/2012, 15:36

Zupa przepyszna dodałem kilka groszków ptysiowych super goraco polecam.


Komentarz od: kama
Data: 09/08/2012, 14:09

Polecam serdecznie, zupa przekozak!!!!!!!!!!!!!!!


Komentarz od: Aga
Data: 11/08/2012, 14:29

zupa pysznaaaaaa, pierwszy raz coś robiłam z dyni i odrazu strzał w dziesiątkę GORĄCO POLECAM 🙂


Komentarz od: natka
Data: 12/08/2012, 19:30

Jak już pisałam robię ją bez ziemniaków ,a podaję z uprażonymi na maśle pestkami z dyni. Ma wtedy bardzo wyrazisty smak.


Twój komentarz