przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Zupa krem z pieczonych warzyw

Zupa krem z pieczonych warzyw1-miniPrzepis na tę zupę zaczerpnęłam od Liski. Uwielbiam aksamitne warzywne przeciery, a na myśl o kremie z pieczonych pomidorów, marchewek i czosnku już podczas czytania receptury ciekła mi ślinka. Oglądając zdjęcia czułam już smak tego dania. Intuicja mnie nie zawiodła. Kilka dni później zrobiłam tę zupę z okazji wizyty przyjaciół. Podana z bagietką smakowała wyśmienicie.

Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 5 marchewek
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz

Zupa krem z pieczonych warzyw2-miniPiekarnik nagrzać do 180 st. C. Umyte i osuszone pomidory ponacinać na krzyż. Marchew i czosnek obrać. Warzywa ułożyć w naczyniu do pieczenia, polać oliwą, posypać grubą solą morską i oprószyć pieprzem. Przykryć naczynie folią aluminiową i piec warzywa do miękkości – ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu zdjąć skórkę z pomidorów, wykroić twarde części. Obrane pomidory i pozostałe składniki zmiksować na krem.
Podawać z bagietką lub/i z oliwą truflową i szczyptą wędzonej papryki.



Twój komentarz