przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Zupa marchewkowo-imbirowa

Zupa marchewkowo-imbirowa

Przepis na tę zupę dostałam i wypróbowałam po raz pierwszy jakieś trzy lata temu. Od tamtego czasu regularnie ją gotuję. Jest aromatyczna, wyrazista, dość ostra i rozgrzewająca. Idealna nie tylko na jesieni czy zimą, ale także na słotne wiosenne i letnie, niezbyt ciepłe dni. Aby otrzymać wersję mniej pikantną, można po ugotowaniu zupy wymieszać ją ze śmietaną. Ja preferuję wersję bez śmietany. Wolę podać ją osobno, tak aby goście mogli częstować się nią według uznania.

Składniki:
– 250 g marchewki
– 1 duża cebula
– 1 pomidor
– 2 łyżeczki cukru pudru
– 800 ml rosołu warzywnego
– 1 łyżeczka posiekanego imbiru
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka curry w proszku
– po 1 łyżeczce ziaren kolendry, ziela angielskiego, ziarenek czarnego pieprzu
– szczypta cynamonu
– 4 łyżki masła
– 200 g śmietany (opcjonalnie)

Marchewkę i cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Pomidora sparzamy wrzątkiem, po obraniu ze skórki kroimy w kostkę. Cukier puder karmelizujemy w garnku i dodajemy do niego warzywa. Dusimy, cały czas mieszając. Następnie podlewamy rosołem i przez 20 minut gotujemy pod przykryciem. Imbir obieramy, drobno siekamy i dodajemy do zupy razem z czosnkiem i curry. Przyprawiamy zupę zmieloną kolendrą, zielem angielskim, czarnym pieprzem oraz cynamonem. Mieszamy ze śmietaną, kawałkami masła. Miksujemy.



Twój komentarz