przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Zupa z dyni i pomidorów z mleczkiem kokosowym

Zupa dyniowo-pomidorowa z mleczkiem kokosowym-mini

To bardzo łatwa i szybka zupa krem. Miłośnicy dyni powinni jej spróbować. Do jej przygotowania można użyć kupionego przecieru pomidorowego albo pomidorów z puszki – pokrojonych i przetartych przez sitko. Zupa ma delikatny, ale zdecydowany smak, który wspaniale urozmaica odrobina natki pietruszki i prażone piniole.

Składniki:
- 660 g upieczonej dyni*
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 500 ml wody
- 250 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki żółtej pasty curry
- sól

Do podania:
- natka pietruszki
- uprażone orzechy pinii

Pastę curry smażyć na oliwie minutę, dodać upieczoną dynię i smażyć kilka minut. Dodać przecier pomidorowy rozcieńczony wodą. Zagotować. Dodać mleko kokosowe i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmiksować na krem, doprawić solą. Podawać z posiekaną natką pietruszki i uprażonymi na suchej patelni orzeszkami pinii. Zupę najlepiej przygotować na kilka godzin przed podaniem. Po ponownym podgrzaniu jest jeszcze smaczniejsza.

* Obraną dynię pokroić w kostkę, ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i przykryć folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 45 minut. Dynia powinna być miękka. Można upiec ją także wraz ze skórą, a dopiero później oddzielić od niej miąższ.



Twój komentarz