przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Żurawinowo-orzechowa sałata

Żurawinowo-orzechowa sałata-miniWszelkie dania powstające na bazie wrzuconych do miseczki zielonych liści mogą być źródłem radości i inspiracji. Wystarczy wziąć garść liści ulubionej sałaty i dorzucić coś, na co akurat mamy ochotę. Czasem wystarczy zajrzeć do spiżarni i zerknąć na różnokolorowe – rodzynki, orzechy, żurawinę, pestki dyni albo słonecznika. Podlać dobrą oliwą i wymieszać.

Istnieje niezliczona ilość kombinacji. Nawet na bazie jednego rodzaju sałaty możemy zmieniając odpowiednio składniki (albo choćby jeden) przyrządzić za każdym razem nowe danie.

Obiadowa sałata jako tło do typowego – ziemniaki plus mięso albo sałata przyozdobiona znalezionymi w kuchni (często przypadkiem) dodatkami jako samodzielne danie. Dziś zielone liście i kilka kolorowych akcentów grają pierwsze skrzypce.

Składniki dla 1-2 osób:

- garść liści sałaty frise
- kilka liści szpinaku
- kilka liści botwinki
- kilka orzechów włoskich
- kilka kostek sera feta
- garść żurawiny
- natka pietruszki
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
- pieprz

Umyte i osuszone listki sałaty, szpinaku i botwiny wrzucamy do miseczki – jeśli wydają się zbyt duże, można porwać je na mniejsze kawałki. Dodajemy – orzechy, ser feta, żurawinę i posiekaną niezbyt drobno natkę pietruszki. Polewamy olejem z orzechów włoskich i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.



Twój komentarz