przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Granola Nigelli Lawson

Granola Nigelli Lawson-miniJest to bez wątpienia najlepsze muesli, jakie jadłam. Wysiłek, jaki trzeba włożyć w przygotowanie tej mieszanki jest niewielki, w porównaniu do przyjemności, jakiej doznaje się podczas jedzenia. Przepis po raz pierwszy usłyszałam w programie Nigella ucztuje, emitowanym przez TVN Style.

Granola wspaniale komponuje się z jogurtem, kefirem, ciepłym mlekiem. Można ją przechowywać przez wiele tygodni w szczelnie zamkniętych słojach. Ale nie martwcie się, ten problem w praktyce nie istnieje. Granola znika niemal od razu.

Składniki:
– 450 g płatków owsianych
– 120 g pestek słonecznika
– 120 g białych ziaren sezamu
– 175 g musu jabłkowego
– 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
– 1 łyżeczka zmielonego imbiru
– 120 g brązowego syropu ryżowego lub ryżowego syropu słodowego albo, jeśli ich nie macie, złotego syropu
– 4 łyżki płynnego miodu
– 100 g brązowego cukru (np. Light muscovado cane sugar)
– 250 g całych migdałów
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżki oleju z pestek słonecznika
– 300 g rodzynków

Sposób przyrządzania:

W dużej misce wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki oprócz rodzynków. Rozłóżcie mieszankę na blachach do pieczenia i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, na mniej więcej 40 minut. W połowie pieczenia wyjmijcie granolę z piekarnika i przemieszajcie.
Po ostudzeniu wymieszajcie granolę z rodzynkami i przełóżcie do szczelnego słoika.

Uwagi:

Spis składników jest moim tłumaczeniem z książki Nigelli Lawson Feast. Food that celebrates life. Opis sposobu przyrządzenia także zaczerpnęłam z tej książki.

Nigella Lawson, Feast. Food that celebrates life, London 2006, s. 199.



Komentarze

Komentarz od: Boo
Data: 03/02/2008, 14:55

a gdzie kakao, o ile pamiętam z tv to kakao powinno być:)


Komentarz od: admin
Data: 03/02/2008, 14:57

Kakao, o ile dobrze pamiętam, było w drugiej wersji granoli (czekoladowej), prezentowanej właśnie w programie.

Pozdrawiam!


Komentarz od: Boo
Data: 03/02/2008, 14:58

ok już doczytałam. W książce Nigelli nie ma tego składnika- czyli bez kakao 🙂


Komentarz od: admin
Data: 03/02/2008, 15:03

W głównym przepisie nie ma, ale na marginesie jest notatka co trzeba zmodyfikować, by otrzymać czekoladową wersję granoli. I jest tam właśnie kakao! 🙂


Komentarz od: mysz
Data: 29/09/2008, 12:18

a czym można zastąpić syrop ryżowy? Bo nie wiem gdzie to kupić


Komentarz od: rondelek.pl
Data: 29/09/2008, 12:25

Syrop ryżowy można kupić w internetowych sklepach. Jeśli nie uda Ci się go kupić, to możesz dodać nieco więcej miodu zamiast tego syropu. To nie to samo, ale granola na pewno wyjdzie wyśmienita!
Pozdrowienia,
Magda


Komentarz od: mysz
Data: 29/09/2008, 19:33

dziękuję bardzo Magdo 🙂


Komentarz od: Anonim
Data: 30/10/2009, 18:55

Hm, przpraszam, ale czy nie powinno byc „rodzynek”..?


Komentarz od: Magda
Data: 30/10/2009, 18:59

Anonimie,
jeśli chodzi o rodzynki w znaczeniu kulinarnym, a nie w znaczeniu 'jedyny mężczyzna w towarzystwie', to dopuszczalne są obie formy – 'rodzynków' i 'rodzynek' 🙂
Pozdrawiam


Komentarz od: dorota
Data: 13/05/2010, 21:12

a jaki to ma być ten mus jabłkowy? takie prażone jabłka? czy to coś specjalnego?


Komentarz od: Magda
Data: 14/05/2010, 17:26

Dorota, to mogą być starte (zmiksowane) podduszone jabłka 🙂
Pozdrawiam,
Magda


Komentarz od: Tayena
Data: 12/07/2010, 14:53

o jaki fajny przepis! dluga lista skladnikow, ale mysle, ze warto 😀 na pewno sprobuje 😀 ja granole robie w wersji ciasteczkowej i drugie sniadanie gotowe 🙂 zapraszam 🙂

http://piknikowo.blogspot.com/2010/07/ciasteczka-owsiane-z-ziarnami-bez.html


Komentarz od: kuchareczka
Data: 23/09/2010, 21:45

rondelku, tak sie zachwycila opisem, że zrobilam swoja na rozpoczęscie jesieni. Jest pyszna, juz jadlam ja rano na sniadanie! 🙂
http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/09/kiedy-zaczyna-sie-jesien.html


Komentarz od: Janusz
Data: 20/01/2011, 14:48

doskonały pomysł! Nigella jak zwykle jest the best 🙂


Komentarz od: Grażka
Data: 04/03/2012, 23:53

super !!!!!!!!


Twój komentarz