przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Koktajle z jeżyn, borówek amerykańskich, gruszek, jagód, bananów

Koktajl z jeżyn, borówek amerykańskich, gruszek i bananów-miniIm bardziej zadomawia się za oknami jesień, tym większą chęć mam na koktajle. Korzystam z tego, co teraz dojrzewa w przydomowym ogródku u rodziców i babci (gruszki, jeżyny, borówki amerykańskie), a także z tego co dostępne przez cały rok (banany) i z zamrożonych zapasów (jagody). W koktajlach fajne jest to, że można tworzyć dowolne owocowo-mleczne konfiguracje i szanse na to, że jakaś kompozycja będzie chybiona są znikome. Nie bez znaczenia jest także to, że są zdrowe i mogą być sposobem na włączenie nabiału i owoców do menu osób, które za tymi produktami nie przepadają. Koktajle można podać na śniadanie, jako przekąskę w ciągu dnia albo jako deser. Poniżej trzy moje propozycje.

Koktajl z jeżyn, borówek amerykańskich, bananów i gruszek

Składniki na 4 porcje:
– 2 banany
– duża filiżanka jeżyn
– 1/2 dużej filiżanki borówek amerykańskich
– 2 małe twarde i soczyste gruszki
– 500 ml mleka 2%

Obrane i podzielone na kawałki banany wrzucić do malaksera razem z jeżynami i borówkami. Dodać obrane i pokrojone gruszki, zalać mlekiem i zmiksować. Podawać od razu.

Koktajl z jagód i bananów

Składniki na 4 porcje:
– 2 banany
– duża filiżanka zamrożonych jagód
– 650 g kefiru (ok. 1,5 dużego opakowania)
– 2 łyżki brązowego cukru Demerara

Banany obrane i pokrojone na kawałki zmiksować z jagodami, kefirem i cukrem. Podawać od razu.

Koktajl z bananów, jagód i mleczka kokosowego

Składniki na 4 porcje:
– 2 dojrzałe banany
– duża filiżanka zamrożonych jagód
– duże opakowanie gęstego jogurtu naturalnego
– mała puszka mleczka kokosowego
– 1 szklanka kefiru
– 1 szklanka mleka 2%
– 1 łyżka cukru

Obrane i pokrojone na plasterki banany wrzucić do malaksera razem z zamrożonymi jagodami, jogurtem, mlekiem kokosowym, kefirem, mlekiem krowim i cukrem. Zmiksować i podawać od razu.



Twój komentarz