przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Potrawka z kurczaka – idealna w towarzystwie makaronu

Potrawka z kurczaka-miniObiad w mojej ulubionej tonacji, ukochanych proporcjach – przewaga warzyw nad mięskiem i zrównoważenie smaków. Miękkie, ale lekko chrupiące warzywa i takie same kawałki kurczaka, soczyste, z przypieczoną skórką.
Ja podałam tę potrawkę w towarzystwie makaronu – muszelek, ale można przygotować wersję z ziemniaczkami.

Składniki:
– pierś z kurczaka
– brokuł
– 500 g zielonego groszku (mrożonego)
– 1-2 cukinie
– 2 łyżki gęstej śmietany
– 4 łyżki oliwy
– sól
– pieprz
– pół łyżeczki przyprawy do gyrosa

Pierś z kurczaka umyjcie i pokrójcie na mniejsze kawałki, wrzućcie je na rozgrzane 2 łyżki oliwy i po chwili dodajcie różyczki brokuła. W międzyczasie posypcie przyprawą do gyrosa. Na innej patelni na reszcie oliwy podsmażcie plastry cukini, by nieco zmiękła. Przełóżcie do mięsa, dodajcie groszek, śmietanę i duście pod przykryciem kilkanaście minut, do momentu, aż groszek się rozmrozi. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Podawajcie z makaronem.



Komentarze

Komentarz od: polifoniczna
Data: 07/12/2007, 14:22

dzieki za pomysl na jutrzejszy obiad


Komentarz od: Kasioola
Data: 14/01/2011, 14:10

Przepis świetny, dzięki za pomysł 🙂


Twój komentarz