Pudding Nigelli
Miło jest czasem zrobić coś z niczego. Albo – mamy ochotę na coś dobrego i nie chce nam się iść do sklepu. Zatem czas na pudding – z repertuaru Nigelli Lawson. Najprostszy. Ze składników, które każda pani domu ma: jajka, mąka, mleko. I skrawek tłuszczu do wysmarowania formy. Tylko. A więc do dzieła.
Składniki:
– 4 jajka
– 300 ml mleka
– 250 g mąki
– tłuszcz roślinny (łyżka)
Jaja miksujemy z mlekiem i odstawiamy na 15 minut. Dodajemy mąkę, najlepiej łyżka po łyżce. Mieszamy. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i rozgrzewamy w piekarniku w temperaturze 250 st. Przygotowaną wcześniej masę wlewamy do już rozgrzanej formy i pieczemy przez ok. 20 minut.
Podajemy ze śmietaną, sosem owocowym lub czekoladowym. Doskonale smakuje również z miodem.
Pyszny ze śmietanką i miodem jednocześnie. Najlepszy na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Zimny przypomina konsystencją gęstą, zbitą kaszę manną, tyle że jednolitą, bez ziarenek.
2007-05-18 4:06:50
Desery, Kolacja, Na słodko, Przekąski, Przepisy Nigelli, Śniadania, Wegetariańskie, Wszystkie przepisy
Komentarze: 5
Twój komentarz