przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Pudding Nigelli

Miło jest czasem zrobić coś z niczego. Albo – mamy ochotę na coś dobrego i nie chce nam się iść do sklepu. Zatem czas na pudding – z repertuaru Nigelli Lawson. Najprostszy. Ze składników, które każda pani domu ma: jajka, mąka, mleko. I skrawek tłuszczu do wysmarowania formy. Tylko. A więc do dzieła.

Składniki:

– 4 jajka
– 300 ml mleka
– 250 g mąki
– tłuszcz roślinny (łyżka)

Jaja miksujemy z mlekiem i odstawiamy na 15 minut. Dodajemy mąkę, najlepiej łyżka po łyżce. Mieszamy. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i rozgrzewamy w piekarniku w temperaturze 250 st. Przygotowaną wcześniej masę wlewamy do już rozgrzanej formy i pieczemy przez ok. 20 minut.

Podajemy ze śmietaną, sosem owocowym lub czekoladowym. Doskonale smakuje również z miodem.

Pyszny ze śmietanką i miodem jednocześnie. Najlepszy na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Zimny przypomina konsystencją gęstą, zbitą kaszę manną, tyle że jednolitą, bez ziarenek.



Komentarze

Komentarz od: CaPra
Data: 19/02/2008, 14:14

hehe . Zaraz idę go robić 😉

a tak po za tym to oglądałam przed chwila jej ciasto było genialne xDD


Komentarz od: ka$$
Data: 05/04/2008, 14:24

oglądałam każdy odcinek jej programu. zaraz ide zrobić tą pyszność 😉


Komentarz od: Miel
Data: 07/06/2008, 19:48

O Nigelli usłyszałam na snobce.pl, i już po półgodzinie mam zamówioną ksiażkę na allegro:) A teraz lecę robic pudding- mój pierwszy pudding w życiu(!!):) Zaciekawiona jestem bardzo, jak to wyjdzie:)


Komentarz od: Miel
Data: 04/07/2008, 01:24

Wyszło świetne;) Polecam;)


Komentarz od: NiKa
Data: 24/07/2008, 13:57

Ten pudding jest świetny…Robiłam go chyba ze 100 razy!!^^ Szybki tani i baardzoo smaczny !! PoleCam ;**


Twój komentarz