przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Bułeczki z otrębami i siemieniem lnianym

Bułeczki z otrębami i siemieniem lnianym

To łatwy przepis na pieczywo domowego wypieku, który wypatrzyłam tu. Zmieniłam go nieco dodając siemię lniane. Bułki łatwo i szybko się formuje. Smakują wyśmienicie – pierwszego dnia są bardzo miękkie, następnego nieco twardnieją, ale nadal są wyborne.

Składniki:
– 300 g mąki pszennej
– 50 g otrębów (żytnich, pszennych lub owsianych)
– 50 g siemienia lnianego
– 20 g oleju roślinnego
– 15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży suszonych instant)
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżeczki cukru
– 190 g wody w temp. pokojowej

Do drożdży dodać łyżeczkę cukru, 2 łyżki wody i wymieszać. Odstawić na 15 minut, następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Można wyrobić je ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem. Ciasto powinno stać się gładkie i elastyczne.

Ciasto uformować w kulę, posmarować delikatnie olejem roślinnym i odstawić na godzinę do wyrastania – powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 porcji i z każdej uformować bułeczkę – np. z każdej części zrobić długi wałek, a następnie zwinąć go w węzełek. Bułeczki można uformować dowolnie. Jeśli ciasto za bardzo się klei, nie podsypujemy go mąką, a smarujemy ręce delikatnie oliwą lub olejem.

Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lub na macie silikonowej). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 40-60 minut. Bułeczki wyraźnie urosną. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230 st. C.

Wyrośnięte bułeczki delikatnie spryskujemy olejem roślinnym (opcjonalnie) i wstawiamy do piekarnika, jednocześnie spryskując jego ścianki wodą ze spryskiwacza lub wrzucając na dno ok. 1/2 szkl. kostek lodu.

Pieczemy ok. 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 210 st. C i dopiekamy kolejne 5-10 minut – bułeczki powinny być wyraźnie rumiane.
Po upieczeniu studzimy na kuchennej kratce.



Twój komentarz