przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Ciasto czekoladowa chmura Nigelli Lawson

Czekoladowa chmura Nigelli LawsonTo ciasto, tak proste, w miarę szybkie w wykonaniu, niezwykle esencjonalne i piękne, może pełnić rozmaite funkcje. Nigella we wstępie do przepisu pisze, że podała je na sylwestrowy obiad, a później podpowiada, jak zrobić z niego wielkanocne gniazdo. Czekoladowa chmura sprawdza się doskonale jako oryginalna alternatywa dla tortu, szczególnie jeśli piecze się go dla kogoś, komu nie chcemy liczyć lat – doprawdy trudno byłoby wbijać świeczki w bitą śmietanę, która stanowi wierzch tego wypieku.

Ja Czekoladową chmurę zrobiłam właśnie z okazji swoich urodzin. Z tego też powodu nie zrobiłam zdjęcia (nie mogłam zostawić swoich gości, poza tym ciasto zaczęło momentalnie znikać ze stołu) i po raz pierwszy w przypadku prezentowanego dania, postanowiłam posłużyć się nie swoim zdjęciem. Pochodzi ono z książki Nigelli Lawson, z której zaczerpnęłam przepis.

Składniki:
– 250 g ciemnej czekolady (zawierającej min. 70% kakao)
– 125 g miękkiego masła
– 6 jajek: 2 całe, 4 z żółtkami oddzielonymi od białek
– 175 g cukru
– 2 łyżki likieru Cointreau (niekoniecznie)
– starta skórka z 1 pomarańczy (niekoniecznie)

– tortownica o średnicy 23 cm

na śmietanowy wierzch:
– 500 ml śmietany kremówki
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub dwie łyżeczki cukru wanilinowego
– 1 łyżka likieru Cointreau (niekoniecznie)
– 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao do posypania

„Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. C. Dno tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia.

Rozpuśćcie czekoladę w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, dodajcie do niej masło i poczekajcie, aż się rozpuści w czekoladzie, a całość nieco przestygnie.

Ubijcie 2 całe jajka i 4 żółtka z 75 g cukru, potem delikatnie dodajcie czekoladę z masłem, likier i skórkę z pomarańczy.

W innej misce ubijcie 4 białka na pianę, a następnie stopniowo dodawajcie 100 g cukru, aż do uzyskania błyszczącej piany, zachowującej swój kształt – ale nie bardzo sztywnej. Najpierw dodajcie kilka łyżek piany z białek do masy czekoladowej, wymieszajcie, a następnie całą masę czekoladową przełóżcie do białek. Wyłóżcie do przygotowanej tortownicy i pieczcie 35-40 minut albo do chwili, gdy ciasto wyrośnie i popęka, a środek nie będzie już płynny. Ostudźcie ciasto w formie lub na metalowej kratce – środek będzie się zapadał w miarę stygnięcia ciasta.

Przed podaniem umieśćcie ciasto wraz z formą na paterze i delikatnie wyjmijcie je z tortownicy. Nie przejmujcie się kruszącymi się i nierównymi brzegami – ciasto powinno przypominać właśnie krater. Ubijcie śmietanę, dodajcie ekstrakt waniliowy (lub cukier wanilinowy) i likier. Ubijajcie dalej, aż będzie stojąca – ale nie całkiem sztywna. Wypełnijcie zagłębienie ciasta śmietaną, pozwalając jej spływać po bokach. Delikatnie, za pomocą sitka, oprószcie wierzch ciasta kakao.

Podałam składniki na 8-12 porcji”.

Uwagi:

Użyłam gorzkiej czekolady 90-procentowej. Zrezygnowałam ze skórki pomarańczowej i likieru.

Spis składników i sposób wykonania pochodzą z książki:
Nigella Lawson, Nigella gryzie, Warszawa 2006, s. 110.

Wykorzystane zdjęcie pochodzi z książki:
Nigella Lawson, Nigella gryzie, Warszawa 2006, s. 111.



Komentarze

Komentarz od: kajuchna
Data: 22/12/2007, 22:23

DZIĘKUJĘ … 🙂 wiesz co? pięknie tu u Ciebie … mniam 🙂


Komentarz od: nougatine83
Data: 23/12/2007, 18:03

Ależ smakołyk!


Komentarz od: kuchareczka
Data: 07/01/2008, 08:30

Uwielbiam przepisy Nigelli. Są czasami do bólu proste, a wychodzą z nich taaaakie pyszności!


Komentarz od: eni7
Data: 14/02/2008, 15:23

Zrobiłam właśnie ciacho z okazji Walentynek. Zaraz będę wyjmować z piekarnika – wygląda jak na zdjęciach i jest jeden olbrzymi plus – już nie mogę na czekoladę patrzeć 😉 Ciasto czekoladowe a odchudza 😀


Komentarz od: blondi
Data: 17/02/2008, 11:28

Wspaniałe ciasto. Moje córeczki uwielbiają je.


Komentarz od: Zuzia
Data: 01/03/2008, 10:51

zaraz zaczne je robić i powiem co wyszlo


Komentarz od: blond
Data: 01/03/2008, 13:20

No cóż niby dobrze, ale za mało ubiłam smietanke, więc moja wina, że wypływa tak to reszta super!!!


Komentarz od: di
Data: 14/04/2008, 18:56

a czy mozna inym likierem zastapic Cointreau?


Komentarz od: admin
Data: 14/04/2008, 19:03

Di,
nie próbowałam, ale myślę, że tak. Byle jego smak pasował do czekolady.
Pozdrowienia


Komentarz od: swinka peppa
Data: 14/06/2008, 17:16

Twoja strona sprawiła mojej rodzinie i mojej osobie wielką radość 🙂


Komentarz od: Magda Lewandowska
Data: 14/06/2008, 17:46

A mnie ogromną radość sprawiają takie komentarze! Pozdrawiam serdecznie! 🙂


Komentarz od: Karolcia900807
Data: 12/08/2008, 17:47

Właśnie upiekłam „czekoladową chmurkę” 🙂 i musze przyznać ze ten deser jest wyśmienity… polecam wszystkim i pozdrawiam


Komentarz od: Iwa
Data: 16/10/2008, 17:13

Zrobiłam dwa miesiące temu. Wyszło przepyszne. Dziś robię jeszcze raz. Wielkie dzięki za przepis.


Komentarz od: chuuda
Data: 29/11/2008, 00:25

Mam pytanie, czy do tego ciasta nie dodaje się proszku do pieczenia??


Komentarz od: Magda
Data: 29/11/2008, 12:25

Witaj Chuuda. Do tego ciasta nie dodaje się proszku do pieczenia. Ciasto stygnąc zapada się w charakterystyczny sposób i ten zapadnięty środek wypełnia się bitą śmietaną.
Pozdrowienia i powodzenia!


Komentarz od: chuuda
Data: 29/11/2008, 15:18

a mąki też się nie dodaje??


Komentarz od: admin
Data: 29/11/2008, 16:40

Mąki też nie. Tylko to co powyżej, niczego w tym spisie nie brakuje.
Pozdrawiam.


Komentarz od: paulina
Data: 18/12/2008, 19:32

Właśnie, czym można zastąpić likier? To ważne. Hehe


Komentarz od: paulina
Data: 18/12/2008, 19:33

Aaaaa. Dobra, już zrozumiałam. NIe jest konieczny. Dzięki za przepis


Komentarz od: szalency
Data: 30/05/2009, 21:47

zaraz upieczemy i zobaczymy co wyjdzie


Komentarz od: mm
Data: 19/06/2009, 10:02

a czy nic się nie stanie jeśli wypełnię śmietaną rano a gości mam na wieczór? czy Ty dodawałaś śmietanę w ostatniej chwili?
pozdrawiam


Komentarz od: Magda
Data: 19/06/2009, 11:04

Mm, ja dodawałam śmietanę niedługo przed podaniem i wydaje mi się, że taka świeżo ubita będzie najlepsza.

Pozdrowienia!


Komentarz od: malutka
Data: 03/07/2009, 13:24

mam pytanko 🙂 piszesz w pewnym momencie że trzeba ubić dwa jajka…chodzi Ci o białka czy całe jajka jakoś ubijasz??

pozdrawiam! 🙂


Komentarz od: Magda
Data: 03/07/2009, 15:39

Malutka,

najpierw ubijasz 2 całe jajka i 4 żółtka z 75 g cukru, dodajesz czekoladę z masłem, likier i skórkę z pomarańczy.

W innej misce ubijasz 4 białka na pianę, a następnie stopniowo dodajesz 100 g cukru, aż do uzyskania błyszczącej piany. Następnie dodajesz kilka łyżek piany z białek do masy czekoladowej, mieszasz, a następnie całą masę czekoladową przekładasz do białek.

Powodzenia! Daj znać czy ciasto smakowało.
Pozdrawiam serdecznie!


Komentarz od: Cichociemna
Data: 20/08/2009, 14:39

Dziś robiłam to ciasto drugi raz- znika bardzo szybko, wszystkim smakuje i bardzo łatwo się robi 🙂


Pingback od: Smaki, smaczki, kulinaria – Strona 40 – Forum BabyBoom
Data: 08/10/2009, 17:07

[…] jeszcze czas ale wole zaplanować zakupy wcześniej :)) to wprawdzie nie z masami ale polecam Ciasto czekoladowa chmura Nigelli Lawson – rondelek.pl […]


Komentarz od: online
Data: 23/12/2009, 11:46

Dlaczego nie 🙂


Komentarz od: aśka
Data: 24/12/2009, 09:00

Ciasto jest wyśmienite! Można by powiedzieć, że luksusowe! Na specjalne okazje i dla naprawdę wybornych gości! Polecam!


Komentarz od: Karolcia
Data: 30/12/2009, 19:19

super deser!! rozpływa sie w ustach… polecam uzyc gorzkiej czekolady z kawałkami pomaranczy i nie trzeba wtedy tarkowac samej skorki:) pychotka:)


Komentarz od: kris
Data: 01/02/2010, 00:54

ja proponuje wrzucic do ciasta przed wstawieniem do piekarnika pokruszona czekolade. a tak w ogole ciast super,dzieki ze wstawilas przepis bo gdzies go zgubilem


Komentarz od: Katja
Data: 25/04/2010, 18:01

Robię to ciasto już trzeci raz i tym razem środek jest zupełnie płynny. Piekłam go ok 45-50 min w temp. dokładnie 180st. i zastanawiam się co tym razem mogło wpłynąć na to wypływanie;) wierzch już się powoli zaczął przypalać a środek płynny…


Komentarz od: grace
Data: 08/05/2010, 13:27

Zamiast likieru dodałam rum, a innym razem brandy. w obu przypadkach wyszło rewelacyjnie, alkohol dodaje smaczku. Pozdrawiam


Komentarz od: Madzia
Data: 25/05/2010, 18:55

Ciasto moge spokojnie upiec dzisiaj i zostawic do jutra? na dzien mamuuusi? 🙂

Tak, jak najbardziej 🙂 Tylko śmietanę ubij tuż przed podaniem. Smacznego!
Pozdrawiam, Magda
rondelek.pl


Komentarz od: Milena
Data: 12/08/2010, 14:35

Zrobiłam dziś to ciasto. Jest przepyszne i proste w wykonaniu. No i nie zawiera mąki. 🙂
Dzięki za przepis :*


Komentarz od: Niusia
Data: 19/10/2010, 08:51

Dziękuje za przepis!!!Ciasto zrobione tylko się nie zapadło.A smak pachnie znakomicie!Dziękuję


Komentarz od: Amatorka
Data: 27/10/2010, 15:44

Jednym słowem: NIEZIEMSKIE!!!!!!!! Ja tam na bitą śmietanę dokładam wiśnie w spirytusie, które też sama zrobiłam


Komentarz od: Anonim
Data: 06/12/2010, 22:34

zrobilam niedawno babke z czerwonym winem z przepisu Nigelli,moze to bardziej wiosennie ale poprostu przepyszna,POLECAM naprawde,i pozdrawiam!


Komentarz od: magdar
Data: 06/12/2010, 22:36

POLECAM babke z czerwonym winem,poprostu rewelacja,oczywiscie z przepisu Nigelli


Komentarz od: mmmmm
Data: 16/01/2011, 21:35

Ciasto wygląda pysznie, mam zamiar upiec je jutro 🙂
Mam jednak pytanie. W odcinku, w którym Nigella piekła to ciasto przełożyła ona parę łyżek białek do masy czekoladowej, a następnie resztę białek również do tej masy. W przepisie jest napisane, że to masę czekoladową należy przełożyć do pozostałej piany z białek. Czy kolejność ma jakieś znaczenie ? W razie wątpliwości podaje link do filmiku.
http://www.youtube.com/watch?v=UBjNoZGSJOo


Komentarz od: Magda
Data: 16/01/2011, 23:11

Ja robiłam ciasto według przepisu, który zamieściłam powyżej i wyszło. Możesz więc zrobić tak samo albo tak jak Nigella w programie. Wydaje mi się, że mimo drobnej różnicy efekt powinien być ten sam.
Daj znać jak wyszło ciasto i czy smakowało 🙂


Komentarz od: Karolla
Data: 15/02/2011, 18:43

Właśnie wstawiłam do piekarnika..nie mogę się doczekać, bo oblizując widełki od miksera poczułam namiastkę tego czekoladowego cuda:) Babcia będzie zadowolona z prezentu urodzinowego 😀


Komentarz od: Murzynka
Data: 27/02/2011, 16:15

Kochana ciasto pierwsza klasa , ubiłam śmietanę 30% przed podaniem po podaniu ubiłam jeszcze raz ale inną . dzięki

Jaruś był w niebo wzięty 😉


Komentarz od: Carrolyn
Data: 30/07/2011, 19:24

Zrobilam – wyszlo pyszne :). Intensywnie czekoladowe i bardzo sycace :D.


Komentarz od: Ania
Data: 30/08/2011, 18:12

muszę spróbować …koniecznie….tak je chwalicie, że aż ślinka leci więc musi być pyszne…:)
pozdrawiam!!!


Komentarz od: Dońka
Data: 22/01/2012, 22:36

JA upiekłam to ciasto chłopakowi na urodziny – był zachwycony! Coś jest w starym powiedzeniu „przez żołądek do serca”-do teraz podpuszcza mnie, żebym mu jeszcze raz upiekła „chmurkę” 😉


Komentarz od: KALINA
Data: 17/04/2012, 12:27

mm . smaczne :*


Twój komentarz