przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Pierniczki „całuski”

Pierniki-całuski-miniJest coś niecodziennego w krzątaniu się po kuchni i doglądaniu piekących się ciasteczek o korzennym aromacie. Jeśli mam trochę czasu, właśnie tym zajmuję się przed Świętami Bożego Narodzenia. Bo nawet jeśli za oknem nie pada śnieg, a choinka jeszcze nie jest ubrana, właśnie podczas piernikowych przygotowań wytwarza się niepowtarzalna przedświąteczna atmosfera.

Pierniki można z powodzeniem upiec nawet kilka tygodni przed świętami. Zamknięte w szczelnych słoikach będą powoli mięknąć i kruszeć, a na wigilijny lub świąteczny stół będą jak znalazł.

Do świąt pozostało jeszcze tylko kilka dni, ale z powodzeniem zdążycie z piernikami.

Składniki:
– 500 g mąki pszennej
– 200 g cukru pudru
– 150 g miodu
– 2 jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 100 g masła
– 3 łyżeczki przyprawy do piernika

Przesiejcie mąkę do dużej miski. Rozpuśćcie miód, dodajcie go do mąki razem z przyprawą do piernika i masłem. Wymieszajcie dokładnie i odstawcie w chłodne miejsce na 48 godzin.
Na tym etapie „ciasto” będzie miało grudkowatą konsystencję przypominającą mokre, pozlepiane ziarenka piasku.

Po 48 godzinach leżakowania przygotowaną bazę wymieszajcie z jajkami, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Wyłóżcie na stolicę posypaną mąką i wyrabiajcie na gładkie ciasto. Zagniatajcie cierpliwie, bo zwykle chwilę trwa, zanim masło zacznie roztapiać się pod wpływem ciepła Waszych rąk i zacznie zlepiać wraz z jajkami pozostałe składniki. Jeśli masa zbyt długo pozostaje sypka, podzielcie ją na kilka części i zagniatajcie zaczynając od niewielkiej porcji i dokładając co chwilę kolejne części ciasta. W końcu uda Wam się je uformować i wtedy rozwałkujcie je na grubość 1-1,5 cm. Wycinajcie dowolnego kształtu ciasteczka, układajcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie do zrumienienia. Układając na blaszce, pamiętajcie że pierniczki rosną podczas pieczenia.

Ostudzone pierniki możecie polukrować.

Pierniki-całuski2-mini



Komentarze

Komentarz od: kuchareczka
Data: 10/12/2008, 19:23

Ale pierniczkowo:)Mnie zachwyca ten całusek w kształcie serca z gwiazdką w środku


Komentarz od: *zomat*
Data: 08/11/2009, 11:22

Wyglądają apetycznie,upiekę na święta…


Komentarz od: OLA
Data: 13/02/2010, 13:11

Ja też mam przepis na pierniczki całuski stworzony przez moją prababcię, który nieco różni się od tego .


Komentarz od: Magda
Data: 18/02/2010, 21:26

Olu,
podzielisz się przepisem Twojej prababci? 🙂


Komentarz od: bozena-1968
Data: 18/11/2010, 13:06

Pieknie wyglądają.


Twój komentarz