przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Ser halumi w doborowym towarzystwie

Ser halumi z warzywami i grzanką-miniPrzepisy na potrawy z serem halumi (halloumi) nie są łatwe do znalezienia. A w każdym razie, nie jest ich wiele. Ten cypryjski ser z koziego mleka nie jest w Polsce bardzo znany, chociaż zdaje się, że grono jego miłośników i poszukiwaczy („Gdzie można kupić ser halumi?” – to pytanie często zadawane na internetowych forach) ciągle się powiększa. Nie wiem czy to jedyny powód, ale duże znaczenie ma na pewno popularność Nigelli Lawson, która wychwala ser halumi pod niebiosa i niejednokrotnie go używa (chociażby w przepisach – Ser halumi z chili czy Zapiekanka z dwóch rodzajów ziemniaków i sera halumi z serii „Nigella gryzie”).

Halumi to słony, twardawy ser o śmietankowym kolorze. Nie rozpływa się pod wpływem temperatury, można go więc z powodzeniem grillować, podpiekać, czy smażyć. I, jak pisze Nigella, skrzypi jak styropian podczas jedzenia.

Halumi z warzywami brzmi bosko i tak smakuje. Idealnie fioletowy bakłażan, czy jeśli chcemy bardziej oryginalnej nazwy – oberżyna, zielona słodkawa cukinia, kolorowa papryka. Do tego grillowany ser. A bazą tych wszystkich wspaniałości – chrupka grzanka z razowego lub pszennego (jak wolicie) pieczywa. Wszystko z delikatną nutą czosnku i listkami oregano.

Zwyczajność z domieszką niecodzienności. I przepyszna uczta.

Ser halumi z warzywami i grzanką:

– kostka sera halumi
– bakłażan
– cukinia
– 2 papryki – najlepiej każda innego koloru, ja wzięłam żółtą i pomarańczową
– kilka kromek chleba (pszennego lub razowego)
– świeże oregano
– 1 ząbek czosnku
– oliwa do smażenia

Ser halumi kroimy na nieco grubsze niż półcentymetrowe plastry i smażymy na patelni grillowej na cieniutkiej warstwie tłuszczu. Bakłażana i cukinię myjemy i wraz ze skórką kroimy na plastry grubości 1-1,5 cm. Paprykę myjemy i kroimy w paski.
Warzywa nacieramy rozkrojonym ząbkiem czosnku (można też smażyć rozdrobniony czosnek w towarzystwie warzyw, ale łatwo się przypala, więc trzeba uważać). Następnie smażymy warzywa wraz z umytymi i osuszonymi listkami oregano do zrumienienia – tak, by pozostały chrupkie. Należy pamiętać o niewielkiej ilości oliwy – bakłażan wchłonie tłuszcz jak gąbka, a przesiąknięty nim nie będzie tak smaczny.
Na koniec grillujemy kromki chleba, które jeśli chcecie możecie wcześniej posmarować niewielką ilością masła. Ja uważam to jednak za zbędne, skoro warzywa zostały podsmażone.

Teraz pozostało tylko komponowanie tego niezwykłego dania z całkiem zwyczajnych, jak widzicie, składników.

Ja proponuję taką kolejność:

– kromka chleba
– bakłażan
– cukinia
– ser halumi

Zajadajcie podgryzając chrupkie paluszki z papryki.

I jeszcze garść uwag.

To danie możecie z powodzeniem zrobić nie używając patelni grillowej, jeśli akurat jej nie macie. Można użyć zwykłej, choć ja polecałabym teflonową – można użyć wtedy mniejszej ilości tłuszczu. Można też podpiec warzywa i ser na zwyczajnym grillu na podwórku. Dietetycznie, bo bez tłuszczu, za to w towarzystwie dobrego piwa. Zamiast ciężkostrawnej kiełbasy lekkość warzyw z kroplą najlepszej oliwy z oliwek.



Twój komentarz