przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Zupa krem

Zupa krem-miniDelikatna, aksamitna, mocno warzywna. Prosta zupa z grzankami. Przypomina dzieciństwo i jest dobra na wszystko. Raczej trudno ją rozgotować, więc wymarzona dla niedoświadczonych kucharzy. A dla tych bardziej zaawansowanych wygodna. Wstawiacie zupę i zostawiacie na przynajmniej pół godziny, by w międzyczasie przygotować drugie danie.

Składniki:
– 3 ziemniaki
– 2 marchewki
– 1 mała pietruszka
– kawałek pora
– kawałek selera
– 1 cebula
– 3 różyczki brokuła
– 1 łyżka oleju
– 1/2 łyżki masła
– sól
– szczypta cukru

Na grzanki:
– kilka kromek pszennego pieczywa

Cebulkę podsmażcie na oleju, gdy się zrumieni przełóżcie do garnka. Dodajcie resztę pokrojonych warzyw. Zalejcie wodą, tak by przykryła warzywa. Gotujcie do miękkości. W międzyczasie zróbcie grzanki. Pieczywo podzielcie na kromki i pokrójcie w kostkę. Uprażcie na patelni (bez tłuszczu) złocisto-brązowe grzanki. Gdy warzywa są gotowe, zdejmijcie zupę z ognia, posólcie, dodajcie szczyptę cukru. Zmiksujcie na krem.

Podawajcie z grzankami.

Uwagi:

W przepisie nie podałam ilości wody. Jej ilość zależy od tego, jak gęsty krem chcecie osiągnąć. Ja wolę dodać wody później, jeśli zupa okaże się zbyt gęsta. Łatwiej to zrobić niż odparować jej zbyt dużą ilość.



Komentarze

Komentarz od: ewcia
Data: 05/11/2007, 12:57

ja dodaje zamiast zwykłego masła, masło ziołowe kerrygolda, wtedy wychodzi smaczniejsze jak dla mnie:)


Twój komentarz